Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Rozhodovanie pred prvým kolom

.peter Zajac .slovensko .komentár týždňa

Čudoval som sa už na začiatku prezidentskej kampane tichým a verejným dohodám, že demokratickí kandidáti sa majú ešte pred koncom prvého kola vzdať v prospech toho, kto bude mať vo výskumoch viac preferenčných percent.

Rozhodovanie pred prvým kolom Natália Ložeková / natalialozekova.sk

ak totiž kandidáti už na začiatku kampane uvažujú o tom, že sa vzdajú, neprejavujú dosť vôle stať sa prezidentom a radšej do kampane ani nemali vstupovať. V lete, na jeseň ani začiatkom zimy nikto nemohol  predvídať vývoj preferencií, a tak sa aj stalo. 

Po masívnom nátlaku Róberta Mistríka koncom roka 2018, aby sa jeho súperi vzdali okamžite v prospech toho, kto má najväčšiu priazeň vo výskumoch verejnej mienky, čo bol v tom čase pravdaže on, a ľudia to aj tak pochopili, som predpovedal, že je to strategická chyba a zvráti sa v jeho neprospech. Oveľa bližší mi bol postoj Františka Mikloška a Zuzany Čaputovej, ktorá verejne povedala, že sa vzdá len v prípade, ak bude hroziť, že sa do druhého kola dostanú dvaja neprijateľní kandidáti. 

Vtedy, a po začiatku verejných diskusií, sa momentum (v karetných hrách sa tomu hovorí, že niekomu ide karta) preklopilo od Mistríka k Čaputovej.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite