Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Smerovanie Slovenska k pokroku je ilúziou: Nádej a riziko dneška

.dalibor Roháč .slovensko .komentár týždňa

V ostatnom čase vo mne návštevy Slovenska posilňujú chuť na návrat. Nikdy predtým som tu nestretával viac mladých a motivovaných ľudí pripravených meniť krajinu k lepšiemu.

Smerovanie Slovenska k pokroku je ilúziou: Nádej a riziko dneška Natália Ložeková / natalialozekova.sk

energia a pocit, že sa chystá dačo veľké, visia vo vzduchu. Predstava, že slovenská história sa nevyhnutne hýbe smerom k pokroku, je však ilúziou. Rovnako je chybné si myslieť, že vďaka vzornému prezidentovaniu Andreja Kisku máme automatický nárok na ďalšieho solídneho prezidenta so silným morálnym a geopolitickým kompasom.

Tento boj treba vybojovať od nuly každých päť rokov. Je dobre, že nám dnes nestačí, že každý z trojice vedúcich kandidátov je prozápadný a predvídateľný – na rozdiel od šedej aparátnikovskej mizérie predkiskovských prezidentov. A je skvelé, že nezabúdame na pravdepodobné záväzky Maroša Šefčoviča voči strane, ktorá ho nominovala a ktorá nesie zodpovednosť za tie najhoršie krivdy, ktoré sa na Slovensku od konca mečiarizmu udiali.

Ilúzia nevyhnutnosti pokroku však zvádza k narcizmu drobných rozdielov, ktorý dnes kvitne na sociálnych sieťach či na názorových stranách novín. V mojej slovenskej bubline panuje názor, že Zuzana Čaputová by nielenže bola výborná prezidentka – s čím súhlasím – ale tiež, že akýkoľvek iný výsledok vrátane zvolenia Roberta Mistríka by bol pre našu krajinu zlým vysvedčením. Mistrík je predsa predstaviteľom prozápadného pravého stredu s nepoškvrnenou osobnou integritou a mimoriadnym intelektom. Mimochodom, ak by sa svoje vedecké know-how nerozhodol využiť komerčne, dnes by pokojne mohol byť váženým profesorom na ktorejkoľvek veľkej americkej výskumnej univerzite. To je méta, ku ktorej sa v slovenskej akademickej obci blíži len málokto.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite