Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Lipšic: Očakávam, že polícia začne v prípade Ficovho vydierania Kisku konať

.redakcia .slovensko

Ak sa polícia a prokuratúra dozvedia o relevantnom podozrení z trestného činu, je ich úradnou povinnosťou konať. Po piatkovej tlačovej konferencii prezidenta SR Andreja Kisku na to upozornil právny zástupca firmy KTAG Daniel Lipšic.

Lipšic: Očakávam, že polícia začne v prípade Ficovho vydierania Kisku konať Alexandra Čunderlíková/SITA Právny zástupca firmy KTAG Daniel Lipšic.

očakáva, že orgány činné v trestnom konaní začnú vyšetrovať, či sa predseda koaličného Smeru Robert Fico Kiskovi vyhrážal.

Prezident zatiaľ na Fica nepodal trestné oznámenie napriek tomu, že mu to Lipšic radil. Kiska to odmietol s tým, že politici by sa podľa neho nemali „vláčiť" po súdoch. „S čím ja súhlasím pri trestnom čine ohovárania. Ale vydieranie nie je ohováranie. Vydieranie je veľmi nebezpečný trestný čin a pokiaľ sa skutkovo preukáže, je povinnosťou trestných orgánov začať vo veci konať," vyhlásil Lipšic.

Z toho, čo mal možnosť preskúmať, Lipšic považuje dôkaznú situáciu za pomerne jednoznačnú. Dá sa podľa neho verifikovať aj inými dôkazmi ako tými, o ktorých v piatok hovoril prezident. Nechce ich však zatiaľ zverejniť, aby sa na to podozrivý nemohol pripraviť. „Určite budeme aj v rámci trestného stíhania konateľa KTAG poukazovať na kontext, v akom prišlo k vzneseniu obvinenia," dodal.

Lipšic je presvedčený, že primárnym cieľom zaúčtovania faktúr z prezidentskej kampane do účtovníctva KTAG nebol cieľ optimalizácie DPH, ale posilnenie mena Andreja Kisku a sprostredkovane aj obchodný názov KTAG. „Bolo legitímne predpokladať, že v prípade neúspechu vo voľbách posilnenie jeho mena a značky povedie k príjmom, ktoré budú zdanené. Projekcia bola plne legitímna, aj keď ju daňový úrad neuznal. Čo je, samozrejme, tiež plne legitímne a pomerne štandardné pri množstve podnikateľských subjektov. Tu nešlo o žiadne fiktívne plnenia à la Bašternák," konštatoval právny zástupca.

 
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite