Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Kiska tvrdí, že ho Fico vydieral, vyšetrovanie považuje za pomstu

.matúš Baňovič .slovensko

Prezident Andrej Kiska vystúpil na verejnosť. Tvrdí, že ho Robert Fico vydieral pred voľbou ústavných sudcov. Chcel, aby ho menoval za sudcu, čo Kiska odmietol. Myslí si, že preto je obvinený konateľ jeho spoločnosti KTAG.

Kiska tvrdí, že ho Fico vydieral, vyšetrovanie považuje za pomstu Branislav Bibel/SITA 8. január 2019 Bratislava: Prezident SR Andrej Kiska počas vyhlásenia k Ústavnému súdu v Prezidentskom paláci.

Andrej Kiska dnes predstúpil pred médiá, aby vysvetlil kauzu svojej firmy Kiska Travel Agency. Zároveň na tlačovej konferencii hovoril o tom, ako ho otvorene cez sprostredkovateľov vydieral predseda najsilnejšej koaličnej strany Smer -SD Robert Fico. Údajne mu posielal odkazy cez rôznych sprostredkovateľov. 

Ním mal byť Béla Bugár, ktorý prezidentovi zavolal, aby mu to oznámil odkaz od Fica. „Možno ste zaregistrovali, že sa Fico prestal venovať Kiskovi. Od decembra totiž cez sprostredkovateľov oznámil, že chce byť predsedom Ústavného súdu. Oznámil to ako vyhrážku, s tým, že buď ho vymenujem, alebo začne proti mne vojnu,“ povedal Kiska v Grassalkovičovom paláci. 

Podpredseda NR SR Béla Bugár priznáva, že s prezidentom nejeden raz telefonoval a aj sa s ním viackrát zhováral „medzi štyrmi očami“.  „Obsah týchto rozhovorov však považujem za dôverný, preto o nich na verejnosti nikdy nebudem rozprávať,“ povedal Bugár. 

„Nie som daňový odborník, ani účtovník. Dnes viem, že tá zmluva nebola dostatočne dobrá.“

Fico všetky tieto tvrdenia odmieta. Hovorí, že je nehorázne obviniť ústavného činiteľa, v jeho prípade poslanca NR SR, že „má na špagátiku políciu, prokuratúru a iné orgány činné v trestnom konaní.“ Podľa Fica je verejne známe, že sa prezident už viackrát informoval, v akom stave je vyšetrovanie jeho firmy. Predseda Smeru tým chce naznačiť, že to bol Kiska, kto ovplyvňuje vyšetrovanie.

Prezídium Policajného zboru reaguje na vyhlásenie Andreja Kisku o ovplyvňovaní vyšetrovania: „Polícia odmieta akýkoľvek vplyv na vyšetrovanie z vonkajšieho prostredia. K obvineniu osoby došlo po dohode s dozorovým prokurátorom. Ak má ktokoľvek podozrenie o protiprávnom konaní policajta, môže podať podnet na inšpekciu ministerstva vnútra.“

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite