Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Farmári sa vzbúrili, hodinu kľačali na ceste. Nedali ste nám inú možnosť, odkazujú vláde

.dominik Harman .slovensko

Poľnohospodári blokovali premávku na Moste SNP. V pokoji sa presunuli na Tyršovo nábrežie za svojimi kolegami. Sú nespokojní s reakciou vlády, Andrej Danko ich posiela domov.

Farmári sa vzbúrili, hodinu kľačali na ceste. Nedali ste nám inú možnosť, odkazujú vláde Michal Magušin

prišli do Bratislavy, pretože im podľa vlastných slov už nič iné nezostávalo. Farmári sú dlhodobo nespokojní so situáciou v poľnohospodárstve a agropriemysle. Ťažko povedať, či sa po stretnutí s vládou niečo pohlo k lepšiemu.

Premiér Pellegrini im prisľúbil rokovanie, z ktorého však nič konštruktívne pre malých farmárov nevzišlo, a tak sa rozhodli na protest ochromiť jeden z hlavných bratislavských ťahov. 

Pritom spočiatku to na ostrú blokádu vôbec nevyzeralo. Po dohode s políciou aj magistrátom nakoniec do hlavného mesta prišlo len niečo vyše sto strojov, namiesto plánovanej tisícky. 

Farmári prišli už v utorok, viacerí sú na ceste od pondelka rána. V stredu sa stretli s premiérom, poradili sa medzi sebou - a náhlou akciou zablokovali dopravu v centre mesta. 

Farmári zablokovali dopravu na Moste SNP. Na nadjazde stáli desiatky ľudí, väčšina z nich farmárom tlieskala.Michal MagušinFarmári zablokovali dopravu na Moste SNP. Na nadjazde stáli desiatky ľudí, väčšina z nich farmárom tlieskala.

máme toho dosť

Tak znel pokrik protestujúcich farmárov. Na zemi ich kľačalo a sedelo asi tridsať, držali sa za ruky a odmietali sa postaviť. Prekvapili všetkých - politikov, ale aj novinárov a policajtov. Takúto formu protestu nik nečakal. 

„Tak, páni. S kým z vás sa môžem rozprávať,“ pýta sa policajt. „My sa chceme rozprávať s vládou,“ znela odpoveď. Farmári kľačali na zemi a boli odhodlaní tam aj ostať. Hodinu, taký bol plán. 

Prvé minúty blokády boli kritické, medzi políciou a farmármi to iskrilo. Nakoniec na miesto dorazil antikonfliktný tím, ktorý situácii výrazne pomohol. 

Michal Magušin

Michal Magušin

Z oboch strán išiel opatrný rešpekt. „My proti vám nič nemáme,“ opakoval líder iniciatívy farmárov Patrik Magdoško smerom k policajtom. „Ani my proti vám,“ odpovedal zas jeden z členov antikonfliktného tímu, „ale týmto nič nevyriešite.“

Ak ste si niekedy robili srandu z antikonfliktného tímu, nerobte to. Sledovať ich naživo pri „zásahu“ bol zážitok. Podarilo sa im celú situáciu ustáť tak, že nevznikol žiaden konflikt. 

Chvíľu to však tak nevyzeralo. Asi po pol hodine, priamo počas rozhovoru s policajtami dostali lídri farmárov Oravec a Magdoško informáciu: Kolegom zobrali doklady. 

o čo išlo? 

Farmári boli totiž v daný čas na viacerých miestach po meste. Viacerým kolegom mimo mostu SNP policajti zobrali preventívne doklady. Keď sa to dozvedela skupina protestujúcich, konflikt vystrelil do výšok. 

„Koniec debaty,“ sekol policajta v strede vety František Oravec. „Kým nevrátite kolegom doklady, koniec diskusie. To je ich život, ich živobytie, tie stroje.“

Dialóg s políciou sa na čas prerušil. Medzitým začali okolo zhluku protestujúcich a policajtov prechádzať ľudia zo zastavených autobusov. Reakcie boli rôzne, ale zväčša pozitívne. 

Michal Magušin

Policajti tiež nemali ľahkú situáciu. Vrátia farmárom papiere od strojov? A ak áno, nezablokujú dopravu v meste úplne? A ak nie - dokedy budú blokovať Most SNP? 

Medzitým sa opäť dal do práve antikonfliktný tím. U Magdoška nepochodili, presunuli sa k iným. „Rozumiem vám, osem mesiacov som nevynechal jediný protest, bol som aj s vami v júni,“ ukazuje svoje sympatie jeden z členom antikonfliktného tímu. „Ale týmto nikomu nepomôžete, akurát nahneváte ľudí.“

František Oravec kľačí hneď vedľa. Nahnevaným hlasom policajtom vysvetľuje, že oni už inú šancu, ako je takýto zúfalý protest, nemajú. Ku koncu mu idú slzy z očí. 

Po dlhých dvadsiatich minútach prichádza telefonát. Všetkým farmárom vrátili ich doklady. Dodržme, čo sme sľúbili, hovorí Magdoško skupine farmárov, ktorí chcú napriek tomu pokračovať v blokáde. 

Farmári uvoľnili jeden pruh v oboch smeroch, po uplynutí hodiny sa vrátili v kolóne na Tyršovo nábrežie.

Či mal policajt pravdu, že si farmári protestom nepomohli? To zatiaľ nevieme povedať. Protest potrebovali najmä oni sami - aby politikom ukázali, že to myslia vážne. 

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite