Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Kandidátov budú vypočúvať koncom marca, Ústavný súd nevie rozhodnúť o voľbách

.dominik Harman .slovensko

Voľba bude zrejme tajná, profitovať z toho bude Robert Fico.

Kandidátov budú vypočúvať koncom marca, Ústavný súd nevie rozhodnúť o voľbách Branislav Bibel/SITA

verejné vypočúvanie kandidátov na post ústavných sudcov je naplánované opäť na tri dni, od 21. do 23. marca aj vrátane soboty, informoval člen Ústavnoprávneho výboru a poslanec Národnej rady Ondrej Dostál na fejsbúku.

Zatiaľ nie je jasné, či bude výbor vypočúvať všetkých uchádzačov. Predseda parlamentu Andrej Danko je presvedčený, že výbor už nemusí vypočuť tých kandidátov, ktorí boli vypočutí v prvej voľbe.

Až keď výbor vypočuje kandidátov, môže parlament pristúpiť k samotnej voľbe. Na tej budú voliť osemnásť kandidátov, ktorých potom posunú prezidentovi. Ten z nich vyberie deväť sudcov, ktorým sa už skončil mandát. 

Ústavný súd je preto od sobotu 16. februára takmer nefunkčný. Nemôže zasadať v pléne, čo znamená, že nevie riešiť najdôležitejšie veci. Nemôže napríklad rozhodnúť ani o námietke proti výsledkom volieb. Prvé kolo prezidentských volieb bude už 16. marca, sudcovia vtedy ešte navolení nebudú. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite