Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Parlament neodvolal ministerku školstva Martinu Lubyovú v kauze, kde štyri milióny dostal Dankov známy

.matúš Baňovič .slovensko

Mimoriadnu schôdzu zvolala opozícia. Jej cieľom bolo odvolať ministerku školstva pre kauzu vedeckých stimulov. Ministerstvo v nej rozdalo zo štátneho rozpočtu 33 miliónov eur.

Parlament neodvolal ministerku školstva Martinu Lubyovú v kauze, kde štyri milióny dostal Dankov známy Branislav Bibel/SITA

Odvolávanie ministerky trvalo viac ako osem hodín. Za rečníckym pultom sa striedali najmä opoziční poslanci. Ministerka vystúpila pred poslancami len na začiatku schôdze. Nakoniec sa ju odvolať nepodarilo. Za odvolanie ministerky školstva Martiny Lubyovej hlasovalo len 43 poslancov, proti bolo 62 koaličných poslancov. 

V rokovacej sále na začiatku odvolávania sedela aj Martina Lubyová, chýbali najmä koaliční poslanci zo strany Smer – SD. Neskôr počas rokovania bolo v sále len zopár poslancov, odišla z nej aj ministerka školstva Lubyová, rovnako ako jej kolegovia ministri. 

Schôdzu sledoval na začiatku .týždeň naživo:

podnikateľ z východu

Kauza prepukla už na začiatku tohto roka. Nadácia Zastavme korupciu prišla so zisteniami, že takmer štyri milióny eur z celého balíka dostali firmy michalovského podnikateľa Martina Babiara, ktorý je blízky predsedovi parlamentu Andrejovi Dankovi. Babiar v minulosti sedel s predsedom parlamentu v dozornej rade SBS Dynasty. Nadácia Zastavme korupciu píše, že sa tento podnikateľ spomína aj v spise Gorila v súvislosti s ukrajinskou mafiou. Babiar tieto tvrdenia odmieta. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite