Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Fico stratil súdnosť. Komu to najviac ublíži?

.štefan Hríb .slovensko .pod lampou

Bitka o Ústavný súd sa skončila patovou situáciou. Čo to znamená pre štát, pre koho je to výhoda a komu to najviac ublíži? A sú nejaké možnosti, ako by sme sa mohli dostať z tejto nepríjemnosti? Odpovedajú komentátor a publicista Marián Leško a šéfredaktor Denníka N Matúš Kostolný.

Fico stratil súdnosť. Komu to najviac ublíži? BORIS NÉMETH

dianie okolo Ústavného súdu predurčil predseda Smeru. Ešte pred prvým kolom hlasovania povedal, že v tomto kole hlasovať nebude a že nesmie byť zvolený nijaký kandidát, lebo Kiska nemôže o nikom rozhodovať. A ak sa niečo také stane, tak bude v koalícii zle. Čo sme sa tým dozvedeli?

Kostolný: Nie sme ešte na konci celého príbehu, pretože sa ozval premiér Pellegrini a povedal, že on s tým, čo sa stalo, nesúhlasí. A Bugár opakovane tvrdí, že sa pokúšal, aby bol ÚS aspoň ako-tak funkčný. Zdá sa, že už neexistuje koaličná dohoda, ale že je to len rozhodnutie jedného človeka – Roberta Fica.

predseda Smeru povedal, že nik nesmie byť zvolený a všetci poslanci jeho strany odovzdali prázdne alebo neoznačené lístky. Z toho vyplýva, že v Smere je jednota? 

Leško: V Smere je jednota, keď predseda zavelí, no pôvodne to bolo tak, že Glváč vyjednal, že šiestich kandidátov podporia. No prišiel Fico a všetko zrušil. Dal tým najavo, že šéf je tu on. Začína konať tak iracionálne, že už ohrozuje nielen seba, ale aj vládnu koalíciu a Smer.

vo Ficovom vystúpení ďalej zaznelo, že sa neuchádzal o funkciu sudcu, ale o funkciu predsedu ÚS. Čo na to hovoríte? 

Leško: Bola to najväčšia ukážka toho, že stratil kontakt s realitou. Súdny človek vie, že predsedu ÚS vymenúva prezident. Akoby nám všetkým hovoril, že toto ste mi dlžní, ja som urobil toľko pre tento štát, že toto od vás môžem žiadať.

Kostolný: To, čo hovorí, je nehoráznosť a drzosť. Jednoducho verejne povedal, že podľa neho aj keby boli zvolení nejakí kandidáti, prezident Kiska ich už nemôže vymenovať, on už môže len svietiť a kúriť. No Kiska má mandát prezidenta do 15. júna a dovtedy je úplne v poriadku, ak vymenuje všetkých sudcov.

Leško: Navyše ideme do volieb prezidenta, ideme do eurovolieb a jediný, kto v tom môže rozhodnúť prípadné spory, je plénum ÚS. Aj keby bol v úrade prezident posledný deň, je jeho psia povinnosť zabezpečiť fungovanie ÚS. 

keď predseda Smeru povedal, že odstupuje, čo tým chcel dosiahnuť a čo dosiahol?

Leško: V septembri minulého roka Fico ohlásil ťažkú ústavnú krízu. Povedal, že bude ťažké zvoliť kandidátov na ústavných sudcov. Lenže keď máte toľko poslancov a takých koaličných partnerov, je ľahké ohlásiť vážnu krízu. Ohlasoval to tak, akoby to bola živelná pohroma. A pritom tú krízu vyvoláva on. Chce dosiahnuť, aby bol, keď sa skončí mandát Andreja Kisku, prezidentom ten, kto nebude mať problém z navrhnutého počtu vymenovať Roberta Fica za predsedu ÚS. Zrejme práve to prekážalo aj Pellegrinimu: celé sa to dalo ľahko dosiahnuť aj tým, že by tých šiestich zvolili, troch vymenovali a kritiku odbíjali tým, že veď ÚS je funkčný. No predstava, že by mal Kiska menovať ústavných sudcov, je Ficovi proti srsti. 

takže Fico odstúpil z kandidatúry na ústavného sudcu preto, aby sa neskôr mohol stať predsedom ÚS? 

Leško: Presne tak. 

prvý krok mu vyšiel. Nikto nebol zvolený, musí byť nová voľba, bude sa to naťahovať a môže sa stať, že naozaj bude rozhodovať až nový prezident. Sú to to hrozné veci. Podarí sa mu to dokonať? 

Kostolný: Nemyslím si, že sa mu darí tak, ako to zamýšľal. Na konci dňa Robert Fico potrebuje prezidenta, ktorý ho na ten Ústavný súd vymenuje. Tým má byť podľa neho Maroš Šefčovič. Prečo sa mu nedarí? Po prvé, každým ďalším výrokom o tom, ako sú novinári najväčší zločinci, každým ďalším útokom na fungovanie štátu uberá Šefčovičovi hlasy. Veď aj voliči Smeru chcú funkčný štát: Smer pre nich posledných desať rokov znamenal stabilitu. A zrazu znamená chaos, pričom sám Fico je jeho tvorcom. Stáva sa z neho toxický politik, s ktorým nik nechce byť v partii. Po druhé, ak sa to aj Šefčovičovi podarí, nájde v sebe odvahu či drzosť splniť svoj sľub Robertovi Ficovi, ak mu ho vôbec dal? Fico svojimi eskapádami voči sebe popudzuje aj tých, ktorých pre svoju budúcnosť potrebuje. 

napadol mi jeden argument, pre ktorý predseda Smeru nechcel, aby boli zvolení čo i len šiesti kandidáti. Z tých šiestich by bol aspoň jeden blízky Mostu, a keby ho Andrej Kiska vymenoval za predsedu Ústavného súdu, on by sa potom nemal prečo vzdávať svojej funkcie v prospech Roberta Fica. Tým by si zahatal Fico cestu, nie?

Leško: Podľa môjho názoru má prezident právo predsedu Ústavného súdu kedykoľvek vymenovať. 

„Fico svojimi eskapádami voči sebe popudzuje aj tých, ktorých pre svoju budúcnosť potrebuje.“

bezdôvodne?

Leško: Je to jeho kompetencia. Nikto to doteraz bez vysvetlenia nevyskúšal, ale odvolaný by mal jedinú možnosť – požiadať samotný Ústavný súd o výklad toho, či je to v súlade s ústavou. Od Fica to nebol nejaký hlboký kalkul. Preňho bolo dôležité, aby poslanci odstúpili od verejnej voľby. To mu umožňuje rokovať s Kotlebom a so Sme rodina. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite