Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Truban: Mistrík sa bojí ďalšieho prieskumu, Čaputová bude nad ním

.dominik Harman .slovensko

Michal Truban z Progresívneho Slovenska komentuje najnovší vývoj situácie medzi Zuzanou Čaputovou a Robertom Mistríkom. Ak niekto dokáže poraziť Harabina, je to Zuzana, tvrdí.

Truban: Mistrík sa bojí ďalšieho prieskumu, Čaputová bude nad ním Branislav Bibel/SITA

jeden z argumentov proti Čaputovej, ktorý vytiahla aj SaS, je to, že je žena, a teda má vraj na Slovensku menšiu šancu. Porovnávajú to napríklad s rokom 2009, keď Iveta Radičová prehrala s Ivanom Gašparovičom. Čo si o tom myslíte?

Snažím sa pri odpovedi ostať pokojný. Nerozumiem, ako toto môže niekto v roku 2019 povedať, navyše ak to ide z akože liberálnej strany. Je to obrovská hanba.

ani mne sa to nepáči, ale nie je na tom výroku niečo pravdy?

Ja otázku pohlavia vôbec neriešim. Ženy majú v politike rovnaké miesto ako muži, nemám k tomu čo iné povedať. A že Radičová prehrala? Ale veď to je smiešne, neprehrala preto, že je žena. Bol úplne iný rok, iný protikandidát, na stole boli iné témy. V tej rovnici sú dnes úplne iné parametre. 

je mesiac do prvého kola, blíži sa tlač volebných lístkov, poznáme všetkých kandidátov. Čaputová je stále tretia, nemala by odstúpiť?

Nie. Pozerám sa na prieskumy za niekoľko mesiacov vedľa seba a to, čo vidím, je, že Zuzana rapídne rastie. Dôležité je orientovať sa nie podľa statických čísel, ale podľa trendov. Zuzana len za posledné tri týždne vyrástla z 9 na 14,7 percenta. To nikto na Slovensku nečakal, celú politickú scénu to úplne zaskočilo. A ja nevidím dôvod, aby jej rast nepokračoval. Myslím si, že v tejto chvíli by sme urobili veľkú chybu, ak by sme z boja odstúpili. 

napriek malému náskoku  je to tak, že Mistrík je konzistentne pred Čaputovou.

Ale rozdiel medzi nimi sa rapídne znižuje. Prvý dôvod – trendy – som už spomenul.

 

Celý rozhovor si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite