Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Ján Marosz: O Ficovi sme druhýkrát hlasovať nemali, svoju voľbu v koalícii určite zobchodoval

.dominik Harman .slovensko

Poslanec za OĽaNO sa v rozhovore zastáva Igora Matoviča. Očakáva, že parlament v prvom kole zvolí len šesť kandidátov na ústavných sudcov a že s Ficom budú čakať na nového prezidenta.

Ján Marosz: O Ficovi sme druhýkrát hlasovať nemali, svoju voľbu v koalícii určite zobchodoval Branislav Bibel/SITA

dnes (vo štvrtok, pozn. red) bolo zasadnutie výboru, na ktorom ste opätovne hlasovali o Robertovi Ficovi. Vy ste boli jeden z tých poslancov, ktorí nechceli, aby sa výbor vôbec konal. Prečo?

Pretože si nemyslím, že sa Ficom môžeme zákonne vôbec zaoberať. Článok 30 odsek 4 Ústavy  hovorí, že každý uchádzač má mať rovnaké podmienky. Myslím si, sme na výbore porušili Ústavu, pretože ostatní kandidáti mali odovzdať svoje podklady do 7. januára. Všetci to zvládli, na základe dokumentov sme ich vypočuli a potom výbor rozhodol. Okrem Fica. 

aj pani Jankovská musela dodať doklady a o nej ste rozhodli jednomyseľne.

To je iné, pochybnosti o pani Jankovskej boli odstránené ešte v rámci výboru, ktorý vypočúval kandidátov. 

problém teda je, že Fico dokumenty nedodal počas prvého výboru? 

Dodal nám vtedy jedine novinové články stiahnuté z internetu, ktoré však nič nedokazovali. Preto sme niektorí hlasovali tak, že podmienky nespĺňa a skončilo sa to 6:6. Lenže je relevantný právny názor, ktorý zdieľa napríklad aj docent Vozár z Ústavu štátu a práva SAV, ktorý hovorí, že aj toto uznesenie, hoci nebolo právoplatne prijaté, vyjadruje názor výboru dostatočne. Robert Fico nemá pätnásťročnú prax, bodka. 

róbert Madej ako predseda výboru povedal, že finálne rozhodnutie bude na Dankovi. Ten vám loptičku vrátil späť s tým, že rozhodnúť máte vy. Prečo a čo na to hovoríte?

Andrej Danko nebol povinný dávať to späť výboru. Mohlo to ísť rovno do pléna. Výbor má len odporúčací charakter. To povedal napríklad aj Béla Bugár. 

čiže, ak by ste dnes odhlasovali, že Fico podmienky nespĺňa, bolo by v poriadku, ak by sa o ňom hlasovalo v pléne? 

V poriadku by to nebolo. Kandidát, ktorý nespĺňa podmienky, by mal byť vyradený z voľby, ale takisto v poriadku nie je, že sa dnes o ňom hlasovalo. Predstavte si, že predsedom Ústavného súdu bude Robert Fico. Nastane nejaká sporná situácia a prvé, čo sa bude namietať, že je nelegitímny. 

má teda výbor iba odporúčací charakter, alebo nie? Strácam sa v tom.

To povedal Béla Bugár. A ja s ním súhlasím. Podľa rokovacieho poriadku je to naozaj tak. Čiže ak by výbor odhlasoval aj 12 k 0, že Fico nespĺňa podmienky, mohol by sa dostať do pléna. 

aká bola na výbore ráno atmosféra? Bola tam nová členka Iren Sárközy, ktorá nahradila Petra Kresáka. Snažili ste sa na ňu nejako apelovať, aby za Fica nehlasovala?

Pani Sárközy komunikovala, že jej ide o fakty a opiera sa o listinné dôkazy, ktoré má. Po rozsiahlej argumentácii kolegov Dostála a Beblavého, z ktorej bolo jasné, že Ficovi chýba pol roka praxe, povedala, že čierne je biele a biele je čierne.  A podľa toho zahlasovala.

ako očakávate, že dopadne voľba? Podarí sa vám zvoliť na prvý pokus všetkých osemnásť kandidátov?

Ja si myslím, že nie. Že to budú nejakým spôsobom bojkotovať. 

bude tajná alebo verejná voľba?

Na sto percent bude tajná.

pomôže tajná voľba Ficovi, alebo mu uškodí? Možno niektorí poslanci napríklad z Most-Híd práveže budú hlasovať proti, ak bude voľba tajná.

Fico je starý stratég na to, aby si obehol Bélu a Danka, aby to zobchodoval. Ja si myslím, že hrá vabank so svojou kariérou, potrebuje sa na súd dostať a myslím si, že túto vec vie zobchodovať.

čo konkrétne by chcel zobchodovať?

Myslím politicky, v zákulisí. On je dosť šikovný politik, aby išiel na istotu. Zoberte si dnes hlasovanie Mostu. Béla sa vyjadruje, že nepodporí, ale dláždia mu cestu. Potichučky budú chcieť, aby sa tam dostal. Osobne si myslím, že navolia nejaké množstvo, aby bol súd funkčný, a budú čakať, ako dopadnú prezidentské voľby. Ak vyhrá Šefčovič, Fico jednoducho pôjde do ďalšej voľby, aby ho vymenoval.

očakávate, že bude zvolených 6 kandidátov?

Áno myslím si, že parlamentom teraz prejde šesť kandidátov. Z nich prezident vyberie troch, aby Ústavný súd ostal ako-tak funkčný. My budeme v každom prípade voliť zodpovedne.

 

Celý rozhovor si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite