Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Beblavý: Saková je z rovnakého tábora ako Fico, brzdí ju verejnosť a médiá

.dominik Harman .slovensko

Predseda Spolu Miroslav Beblavý v rozhovore hovorí o spoločnej kandidátke s Progresívnym Slovenskom, o silnej pozícii Tibora Gašpara a o nebezpečných únikoch z vyšetrovania vraždy Jána Kuciaka.

Beblavý: Saková je z rovnakého tábora ako Fico, brzdí ju verejnosť a médiá Ján Janriška

idete spoločne s Progresívnym Slovenskom do eurovolieb. Povedali ste, že ak sa nič nepokazí, pôjdete v koalícii aj do parlamentných volieb 2020. Prečo?

Slovenská politika potrebuje veľkú zmenu. Musíme konečne robiť nielen akože európsku krajinu, ale skutočne európsku krajinu. Nielen na úrovni korupcie a fungovania právneho štátu, hoci aj to je veľmi dôležité. Musíme však myslieť aj na školstvo, zdravotníctvo a podobne. V Spolu aj v Progresívnom Slovensku vnímame, že pokiaľ nezačneme spolupracovať, nemáme šancu nadobudnúť takú silu, aby sme určovali dianie. O silnú pozíciu sa teda ideme uchádzať spoločne.

jasne proeurópsky postoj má aj KDH, s nimi prečo nejdete spoločne?

Ja ich postoj nevnímam vždy ako jasne proeurópsky. Práveže je tam často tendencia zaťahovať Európu do rôznych kultúrno-etických vojen, do ktorých ona nepatrí. Koniec koncov, v KDH je ešte stále pán Vašečka. Keď som naposledy v parlamente obhajoval princíp európskeho prokurátora, tak pán Vašečka povedal, že to sú nebezpečné princípy, pretože umožňujú Európe diktovať nám náš život. Proeurópsky postoj vnímam trochu inak.

pýtam sa preto, že Alojz Hlina označuje jeho stranu za proeurópsku.

Aj Richard Sulík o sebe hovorí ako o proeurópskom, keď má akurát dobrú chvíľku. Ale myslím si, že ľudia by mali viac hodnotiť realitu ako nejaké vyhlásenia.

 

Celý rozhovor si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite