Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Progresívne Slovensko a Spolu pôjdu do eurovolieb a zrejme i parlamentných volieb v koalícii

.veronika Verešová .slovensko

Informovali o tom lídri strán Ivan Štefunko a Miroslav Beblavý.

Progresívne Slovensko a Spolu pôjdu do eurovolieb a zrejme i parlamentných volieb v koalícii Tomáš Halasz

štefunko s Beblavým dnes podpísali memorandum o koalícii v európskych voľbách. Postavia spoločnú kandidátku a pokračovať chcú aj po eurovoľbách. Je veľmi pravdepodobné, že spoločne pôjdu aj do parlamentných volieb. „Ak raz začneme takto úzko spolupracovať, nie je dôvod nepokračovať. Počítame s dlhodobou spoluprácou,“ povedal Beblavý. 

Prvé miesto kandidátky obsadí Michal Šimečka za Progresívne Slovensko. Druhé a tretie miesto bude patriť kandidátom SPOLU – Vladimírovi Bilčíkovi a Simone Petrík. 

Fúziu strán zatiaľ neplánujú. Podľa slov Štefunka však už od vzniku mali tendenciu spolupracovať. „Regionálne sa veľmi dopĺňame. Ak uvidíme, že to spojenie má zmysel, budeme pokračovať,“ dodal. 

spoja sa s Kiskom?

Spájanie politických strán je téma aj kvôli Andrejovi Kiskovi. Ten po udalostiach z marca 2018 oznámil, že z politiky neodchádza. V lete na festivale Pohoda nepriamo povedal, že sa bude uchádzať o víťazstvo v parlamentných voľbách. Odvtedy však ubehlo už niekoľko mesiacov a podrobnosti svojich plánov stále nepredstavil. 

Pôvodne sa mal vyjadriť po komunálnych voľbách, nakoniec svoje rozhodnutie odložil. Beblavý priznal, že spoločne so Štefunkom Kiskovi svoje rozhodnutie oznámili. Kiska sa podľa Beblavého „veľmi potešil“, viac však ich rozhovor komentovať nechcel. 

Kiska by mal svoje plány predstaviť po prezidentských voľbách. Obaja lídri nevylúčili možnosť, že by sa potencionálne s jeho stranou spojili.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite