Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Romantický šach docenta Fica

.peter Šulek .slovensko

Romantický štýl šachovej partie udivoval európsku smotánku 19. storočia schopnosťou hráča obetovať takmer všetky figúrky, kým sa podarilo dať súperovi mat.

Romantický šach docenta Fica Branislav Bibel/SITA

docent Fico minulú stredu roztočil svoju šachovú partiu naplno. A verí si. Predviedol nám to pri vypočutí uchádzačov o posty sudcov Ústavného súdu. Sebavedomo dal najavo, že on je ten, čo drží opraty parlamentnej väčšiny. Teda, že má k dispozícii dosť ťahov pešiakmi na to, aby zdržiaval voľbu ústavných sudcov, až kým nenastúpi do úradu nový prezident.

Preto také úpenlivé a tajnostkárske hľadanie smeráckeho kandidáta na prezidenta. Nemohol to byť ťah koňom, strelcom ba ani vežou, ale ťah tou najcennejšou a najnebezpečnejšou figúrkou – ťah dámou. Ťah, ktorý všetkých vyšachuje a poslušne ovenčí docenta Fica talárom nedotknuteľnosti.

Fico tak cielene vniesol do epicentra boja o prezidentskú stoličku seba. Preferencie sa totiž budú lámať na (ne)schopnosti kandidátov (ne)vyhraniť sa voči Ficovmu (ne)vymenovaniu.

na grile či na bále

Ako to minulú stredu predpovedala pani poslankyňa Žitňanská – nastane polarizácia „par excellence“. Tí kandidáti, ktorí deklarujú odmietavý postoj k Ficovej kandidatúre, sa pobijú o jeden pól, priaznivci o ten druhý a tí, ktorí budú chcieť loviť v oboch „rybníkoch“, budú lavírovať na hrane.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite