Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Nie je nám to jedno: Je neprípustné, aby sa z voľby ústavných sudcov stal politický boj

.nie je nám to jedno .slovensko

Ústavní sudcovia budú v budúcnosti rozhodovať o kauze Bonaparte či o vraždách Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Podľa iniciatívy Nie je nám to jedno by preto mali byť bezúhonní a nestranní. Prinášame vám stanovisko iniciatívy.

Nie je nám to jedno: Je neprípustné, aby sa z voľby ústavných sudcov stal politický boj Wikimedia Commons

v stredu sa začnú pred Ústavnoprávnym výborom NR SR verejné vypočutia štyridsiatich kandidátov na deväť voľných miest sudcov Ústavného súdu SR. Ako nezávislá občianska iniciatíva združujúca aj vysokoškolských študentov práva považujeme za neprípustné, aby sa z nominácií stal prostriedok politického boja. Je nevyhnutné, aby vypočutia vo výbore vrhli svetlo na odbornú spôsobilosť, ako aj morálnu integritu všetkých kandidátov.

Je preto až tragikomické, že aj v dôsledku obštrukcií (a pokusu koaličných strán s nedemokratickou opozíciou o sabotáž ústavného systému) sú na vypočutie všetkých kandidátov na výbore určené tri dni. Za ten čas sa sotva môžu poslanci a iní zúčastnení dostať v otázkach k problematickým oblastiam, ako sú odborné skúsenosti kandidátov, ktorých odborné výstupy nie sú verejne známe z publikácií. Obdobne bude vypočutie ohľadom morálnej integrity bývalých alebo súčasných poslancov či vrcholných ústavných činiteľov zo strany koalície zrejme len formálnym položením niekoľkých všeobecných otázok, nápadne podobných bezvýznamnej slovnej vate.

„Oni svojimi rozhodnutiami určujú, ako bude vyzerať právny štát.
 
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite