Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Podvod vlády voči vedcom?

.štefan Hríb .slovensko .politika

Stimuly pre vedu vyvolávajú spory. Manipulovali sa výsledky súťaže? Aké firmy boli preferované? Komu vyhovovali katastrofálne nastavené kritériá? A prečo sú vlastne mnohí vedci ticho?

Podvod vlády voči vedcom? GABRIEL KUCHTA/PETIT PRESS/PROFIMEDIA Pochybné rozdávanie eurofondov už nie je len kauza bývalého ministra školstva Petra Plavčana. Je to problém aj súčasnej ministerky Martiny Lubyovej.

pred vyše rokom sme mali na Slovensku škandál, keď sa rozdeľovali eurofondy pre vedu. Výsledkom škandálu bolo nielen to, že musel odstúpiť minister školstva, ale aj to, že mnohé firmy a vedecké inštitúcie prišli o možnosť rozvíjať sa. Teraz je rok 2019, rozdeľovali sa peniaze zo slovenského štátneho rozpočtu a znovu tu máme problém. Zaoberala sa ním nadácia Zastavme korupciu. Prečo ste sa venovali stimulom pre vedu?

Zuzana Petková, riaditeľka nadácie Zastavme korupciu: Krátko pred Vianocami sme si všimli, že Ministerstvo školstva podpísalo zmluvy s viacerými firmami na tieto stimuly, aby podporilo ich projekty, a mená mnohých firiem nám nehovorili nič, pokiaľ ide o vedu a výskum. Dovtedy nerobili vedu, mali napríklad realitné projekty. Všimli sme si, že tri stimuly, vo výške 1,3 milióna eur každý, išli  michalovskému podnikateľovi Martinovi Babiarovi, čo sa nám zdalo neštandardné. Z minulosti sme vedeli, že Martin Babiar okrem toho, že podobné meno sa spomína v najväčšej korupčnej kauze Gorila, tak bol, síce začiatkom milénia, ale predsa,  spolu s Andrejom Dankom v jednej spoločnej firme – SBS Dynasty. A keďže ministerstvo školstva patrí pod SNS, povedali sme si, že sa na stimuly pozrieme.

výsledkom bolo, že ste podali sťažnosť?

Zuzana Petková: My sme podali oznámenie pre podozrenie zo spáchania siedmich priestupkov, pretože pri tých siedmich zmluvách ministerstvo nesplnilo ani zákonnú povinnosť, ktorá stanovuje, že ministerka môže podpísať zmluvy iba s firmami, ktoré sú v registri partnerov verejného sektora. Ten register má odhaľovať pozadie firiem a bez toho, aby tam firma v čase podpisu zmluvy bola a zverejnila tam svojho vlastníka, štát nemôže poskytnúť peniaze.

jeden zo stimulov dokonca získala zbrojárska firma. Aký máte z toho pocit?

Zuzana Petková: Bola to firma Konštrukta Defence, ktorá sa má pustiť do výroby toho, čo SNS v armáde chce. Zvláštne, dostala stimul v oblasti biomedicíny, čo nie je jej odbor. Môj pocit je, že sa prihrali peniaze blízkym firmám, neposkytli sa vede a výskumu.

pavol Čekan je z firmy Multiplex DX. Žiadali ste o stimul? Na aký projekt?

Pavol Čekan: Áno, výzva sa nám zdala ideálna, pretože vedúci našej firmy sú skutoční vedci s doktorátmi so zahraničia, ktorí sa vrátili na Slovensko. Naša firma vyvíja personalizovaný diagnostický text –týka sa karcinómu prsníka. Tento test  eliminuje nesprávnu diagnostiku, ktorá je veľmi častá. Uchádzali sme sa s týmto projektom o stimul. Je to projekt, ktorý získal Seal of Excellence, teda v rámci EÚ patrí k top desiatim percentám zo všetkých oblastí. Požiadali sme o stimul na vývoj technológií k tomuto projektu. Sme prvý startup, ktorý zabodoval na európskej súťaži, máme všetko, čo špičkový startup musí mať, tak sme predpokladali slušné šance.

a ako ste dopadli?

Pavol Čekan: Mali sme podľa dostupných informácií 194 bodov z 200. To je super, no boli sme ôsmi, a stimul dostali siedmi. Mali viac bodov, čo je už samo osebe zvláštne.

igor Kočiš, ste z firmy GA Drilling. Čomu sa venujete vy?

Igor Kočiš: Už pár rokov sa snažíme dostať na trh novovrtnú technológiu. Technológie, ktorými sa dnes vŕta, sú sto rokov staré, len vylepšené. My sme ako elektroinžinieri prišli na spôsob, ako sa dá toto vŕtanie zlepšiť. Ide nám o schopnosť urobiť geotermiu, obnoviteľnú energiu bez produkcie CO2, ako napríklad na Islande. Takejto energie je na Slovensku dosť, mohli by sme sa s ňou stať energetickou superveľmocou. Stimul sme žiadali na časť výskumu zameranú na zvýšenie efektivity rozrušovania materiálov. Ako partnera sme mali Medzinárodné laserové centrum.

ako ste dopadli?

Igor Kočiš: Zatiaľ oficiálne nič nemáme, ale mali sme hodnotenie 195 a pol bodu. Vo svete by to bolo super, najlepší projekt široko-ďaleko. U nás treba 200 bodov, ale o to nejde. Problém je, že projekt, ktorý získal menej bodov ako my a bol za nami, podporený bol. A my sme neboli.

ako je to možné?

Zuzana Petková: S touto otázkou sme sa obrátili na ministerstvo. Ministerka argumentuje, že projekty hodnotili vylosovaní nezávislí experti – vždy dvaja. Podľa nej to vylučuje ovplyvňovanie. Lenže projekt firmy GA Drilling dostal oveľa vyššie bodovanie  ako projekt firmy EXA Group, ktorá robí výskum v podobnej oblasti a EXA Group podľa zverejnených informácií podporu získala. Pýtali sme sa prečo a ministerka to odôvodnila tým, že v konečnom dôsledku rozhoduje komisia, ktorej členov vymenúva ona. Tá komisia nemôže meniť bodové hodnotenie expertov, ale môže povedať, že tento projekt podporíme a tento nie.

„Kvalita hodnotenia je to najdôležitejšie, čo oddelí dobrý grant od zlého.“

takže experti dávajú projektom body a tí experti sú akože nezávislí, ale nad nimi je ešte komisia menovaná ministerkou, a tá môže projektu prideliť podporu aj napriek bodom od expertov. Tak načo sú potom tie body?

Zuzana Petková: Na to sme nedostali odpoveď. A  nedostali sme odpoveď ani na to, kto sú členovia tej  komisie, ktorú menuje ministerka. Ministerka nám povedala, z akých inštitúcií ich vybrala. Sú tam zástupcovia ministerstva, akademickej obce aj nejakí zástupcovia z podnikateľského sektora a nejaký nezávislý expert, ale keď sme sa pýtali na mená, odvolali sa na Zákon o ochrane osobných údajov, že sa to nesmie povedať.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite