Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Nedajme si zobrať Ústavný súd, vyzývajú zástupcovia mimovládok

.redakcia .slovensko

Pod výzvu sa môžete podpísať aj vy.

Nedajme si zobrať Ústavný súd, vyzývajú zástupcovia mimovládok DIANA ČERNÁKOVÁ/SITA

 O týždeň sa začne verejné vypočutie kandidátov na ústavných sudcov, len o niekoľko dní neskôr už možno poslanci viacerých zvolia v parlamente. 

Pri tejto príležitosti sa viaceré mimovládne organizácie na čele s Alianciou Fair-Play a iniciatívou Za slušné Slovensko spojili a vydali výzvu, pod ktorú sa môžete podpísať aj vy. 

Celé znenie výzvy: 

Vážené panie poslankyne, vážení páni poslanci,

už o pár dní začnete vyberať kandidátov na sudcov Ústavného súdu. Inštitúcie, ktorá je nezávislým súdnym orgánom ochrany ústavnosti i základných ľudských práv a často aj poslednou záchrannou brzdou demokracie.

Je to ochranca slabších a bezmocných pred svojvôľou verejných orgánov, ale aj dôležitá súčasť rovnováhy štátnej moci. Od kvality tohto súdu i jeho sudcov sa odvíja charakter právneho štátu u nás.

Sudcovia a sudkyne Ústavného súdu sú jeho dušou. Musia stáť nad mocou a chrániť pred jej svojvôľou aj toho najslabšieho z nás. Ich nezávislosť, odvaha, múdrosť a erudovanosť sú jedinou zárukou nezávislosti a spravodlivosti celého súdu. Jeho sudcami sa majú stať tí najlepší z najlepších. Právnici a právničky, ktorých odbornosť, integrita a doterajší život dávajú záruku, že po ich zvolení bude ochrana ústavnosti a spravodlivosti ich jediným sudcovským cieľom.

Udalosti minulého roka ukázali, aké dôležité sú nezávislé inštitúcie, ktoré chránia právo pre všetkých, nielen pre „našich ľudí“. Rovnako nás presvedčili, že ako občania musíme od inštitúcií neustále žiadať zákonnosť, transparentnosť a nezávislosť od politických záujmov.

Vážené panie poslankyne, vážení páni poslanci,

vyzývame Vás preto, aby ste kandidátov podrobili dôkladnému vypočutiu, ktoré umožní verejnosti zhodnotiť ich odbornosť či charakter. Žiadame, aby vypočutie nasledovalo vzor vyspelých demokratických štátov a nebolo len formálnou kulisou pre politické dohody.

Rovnako Vás vyzývame, aby ste kandidátov na sudcov Ústavného súdu volili verejne tak, ako to predpokladá zákon. Verejnosť má právo vedieť, komu ste v jej mene zverili dôveru v takej kľúčovej otázke, a právo klásť Vám otázky.

Inštitúcie budú silné len vtedy, keď sa o ne budeme ako spoločnosť dôsledne starať. Nechceme, aby neprehľadné politické a osobné záujmy ovládli jednu z tých najdôležitejších – Ústavný súd. Všetci to dlžíme Jánovi a Martine. Dlžíme to sami sebe.

Voľte preto kandidátov, ktorí spĺňajú tie najvyššie morálne a odborné kritériá a budú skutočnými ochrancami práva a demokracie na Slovensku.

Výzvu môžete podpísať aj vy na tejto adrese.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite