Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Kto môže byť podľa Čaputovej, Mistríka a Mikloška sudcom Ústavného súdu?

.redakcia .slovensko .anketa

Už niekoľko dní poznáme všetkých kandidátov na Ústavných sudcov. Pokiaľ bude parlament robiť nejaké obštrukcie, je dosť možné že sa výberom sudcov budú zaoberať terajší prezidentskí kandidáti. Opýtali sme sa ich teda, kto by bol dobrým sudcom Ústavného súdu a koho by v žiadnom prípade nevymenovali.

Kto môže byť podľa Čaputovej, Mistríka a Mikloška sudcom Ústavného súdu? Branislav Bibel/SITA

robert Mistrík | Nevymenujem človeka zodpovedného za marazmus v justícii

Začnem in medias res. Určte by som nevymenoval Roberta Fica za sudcu Ústavného súdu, pretože nespĺňa ani len východiskový predpoklad každého sudcu, a to apolitickosť. Ak mi dajú občania Slovenska dôveru v prezidentských voľbách, garantujem, že by som nevymenoval ani človeka, ktorý je zodpovedný za marazmus v justícii, je alebo bol napojený na korupčnú mašinériu, alebo by nebol zárukou apolitickosti, odbornosti, nestrannosti a morálnej integrity. 

Ústavní sudcovia majú obrovskú moc a z nej odvodenú zodpovednosť, ktorú na nich prenesie svojím rozhodnutím prezident. Ten súčasný je kľúčovou postavou v prebiehajúcom zápase o charakter štátu, no jeho funkčné obdobie sa skončí 15. júna. Nie je preto vylúčená možnosť, že sa voľba kandidátov na ústavných sudcov pretiahne, až kým nebude známa nová hlava štátu.

Pre Slovensko je preto životne dôležité, aby sa prezidentom nestal niekto, kto cez Ústavný súd zabetónuje neutešené pomery v našej krajine a naveky rehabilituje všetko to zlé, čo sa u nás za posledné roky udialo. Nezabúdajme, ústavní sudcovia sa volia na 12 rokov. Nesmieme preto dopustiť, aby sa vinou nejednoty demokratických síl stala prezidentom seriózne sa tváriaca predĺžená ruka Roberta Fica, inak hrozí povestné „nech posledný zhasne“.

Podľa Ústavy vyberá prezident z dvojnásobného počtu parlamentom navolených kandidátov, preto o výbere vhodných sudcov možno hovoriť až po ich zvolení.

františek Mikloško | Ústavný sudca musí byť garant ústavnosti a osobnosť s hlbokou integritou

Takými boli ústavní právnici s étosom novembra 1989: Ivan Trimaj, Ernest Valko, Pavel Holländer. V dlhých diskusiách ma naučili pokore a úcte k demokratickej ústavnosti. Neskôr k nim pribudli Alexander Bröstl a Ján Mazák, ktorý síce pôvodne nebol ústavným právnikom, ale zvládol so cťou vedenie Ústavného súdu. Ladislava Orosza a Lajosa Mészárosa som zažil ako poslancov v slávnych časoch Ústavnoprávneho výboru NR SR. Neskôr osvedčili zmysel pre ústavnosť a slušnosť ako sudcovia Ústavného súdu. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite