Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Kažimír s Pellegrinim sa chvália dobrým hospodárením. Deficit však Slovensku neklesá

.filip Minich .slovensko

Peter Kažimír na tradičnej novoročnej tlačovej konferencii oznámil, že štát hospodáril oveľa lepšie, než bolo plánované. Pri bližšom pohľade na čísla však vidno, že schodok rozpočtu neklesá.

Kažimír s Pellegrinim sa chvália dobrým hospodárením. Deficit však Slovensku neklesá Braňo Bibel/SITA Peter Kažimír mal takúto tlačovú konferenciu poslednýkrát. Na jar sa pravdepodobne stane guvernérom NBS.

rok čo rok od vzniku samostatnej republiky minie štát viac peňazí, ako vyberie na daniach. Nebolo to inak ani vlani. Schodok štátneho rozpočtu bol 1,2 miliardy eur. Túto sumu si vláda musela požičať a opäť zvýšiť dlh Slovenska.

Minister financií Peter Kažimír sa pritom spoločne s premiérom Pellegrinim chválili, že vláda hospodárila lepšie, než si pôvodne naplánovala. V skutočnosti sa však výsledky medziročne takmer vôbec nezlepšili.

hra s číslami

„Máme úsporu dvoch pätín, vo výške 800 miliónov,“ vyhlásil minister financií Kažimír. Táto „úspora“ vznikla tým, že štát vybral oveľa viac daní, než pôvodne očakával.

Konkrétne na DPH o 340 miliónov viac a na dani z príjmu právnických osôb o 330 miliónov. Znamená to, že ľudia minuli v obchodoch viac peňazí a aj firmám sa darilo lepšie, tak odviedli na daniach viac. Vyššie daňové príjmy pre vládu znamenajú, že výsledná diera v rozpočte je nakoniec menšia, ako pôvodne plánovala.

„Rok čo rok od vzniku samostatnej republiky minie štát viac peňazí, ako vyberie na daniach.“

Pri bližšom pohľade na uplynulé roky však vidno, že situácia vôbec nie je taká ružová. V roku 2018 bol deficit v štátnom rozpočte vo výške jednej miliardy a 180 miliónov.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite