Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Gajdoš opakuje Dankov sen o povinnej vojenčine, riešiť ňou chce nízke stavy vojakov

.dominik Harman .slovensko

Sám minister pripúšťa, že dôvodom je nízka konkurencieschopnosť na trhu práce.

Gajdoš opakuje Dankov sen o povinnej vojenčine, riešiť ňou chce nízke stavy vojakov Branislav Bibel/SITA

Ministerstvo obrany má problém. Do služby profesionálneho vojaka sa hlási málo ľudí. Riešenie podľa ministra Gajdoša: opätovné zavedenie povinnej vojenskej služby.

„V súčasnosti máme dostatočné množstvo personálu na zabezpečenie plnenia úloh, či už v aktívnej službe, alebo zálohách. Ale do budúcnosti, samozrejme, by aj táto alternatíva mohla pripadať do úvahy, pretože záujem o vstup do ozbrojených síl stagnuje,“ povedal Gajdoš.

platy pôjdu hore, ale nemusí to stačiť

Zatraktívniť povolanie profesionálneho vojaka chce rezort zatiaľ napríklad zvýšením platov. Nízky záujem o prácu v armáde sa snaží ministerstvo podľa Gajdoša vyriešiť novou koncepciou štátnej služby profesionálnych vojakov. Vďaka tejto zmene by platy profesionálnych vojakov mali v budúcom roku vzrásť až o 40 percent.

O nízkych platoch profesionálnych vojakov sa diplomaticky, ale jasne vyjadril aj minister financií Peter Kažimír. Ten tvrdí, že rozpočet rezortu obrany ponúka priestor na vytvorenie vhodných podmienok na zatraktívnenie vojenského povolania. Inými slovami – peňazí máte dosť na to, aby ste platy vojakom zvýšili.

Ani to však zrejme podľa analýz ministerstva nebude stačiť. Napriek tomuto plánu na zvyšovanie miezd predstavitelia SNS otvorene rozprávajú o povinnej vojenčine. V minulosti sa o nej s nostalgiou vyjadroval aj predseda SNS Andrej Danko.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite