Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Budú mu sledovať poštu aj schvaľovať návštevy. Čo znamená Kočnerova sprísnená väzba?

.matúš Baňovič .slovensko

Marianovi Kočnerovi po polroku za mrežami sprísnil a predĺžil Špecializovaný trestný súd v Banskej Bystrici väzbu. Za mrežami bude minimálne do 28. apríla 2019. Jeho kontakt s okolitým svetom bude ešte viac obmedzený. Kočnerov advokát sa chce obrátiť na Najvyšší súd, rozhodnutie nie je právoplatné.

Budú mu sledovať poštu aj schvaľovať návštevy. Čo znamená Kočnerova sprísnená väzba? Diana Čermáková/SITA

kočnera zatkli koncom júna 2018. Odvtedy sedí v preventívnej väzbe, pretože existovalo podozrenie, že by na slobode mohol pokračovať v ekonomickej trestnej činnosti. Prokurátor Špeciálnej prokuratúry teraz požiadal o predĺženie väzby a zároveň aj o jej sprísnenie. Súd mu vyhovel aj na základe uniknutých informácií, že sa Kočner pokúšal z väzby dostať aj cez  takzvané motáky – lístočky, ktoré vraj posielal cez svojho advokáta bývalému novinárovi a agentovi SIS Petrovi Tóthovi. Ten ich mal následne odovzdať ľuďom, ktorých Kočner žiada o pomoc.

Podľa anonymu, ktorý prišiel do viacerých médií, medzi nimi boli ministerka vnútra Denisa Saková, exminister Robert Kaliňák alebo Robert Fico, ktorý mal zatlačiť na bývalého smeráka, a teraz sudcu Ústavného súdu Mojmíra Mamojku, ktorý o Kočnerovej väzbe rozhodoval.  

Kočnera teraz čaká oveľa prísnejší režim, ako mal doteraz. Kolúzna väzba je najtvrdší spôsob obmedzenia osobnej slobody. Cez prokurátora prechádza všetka pošta, ktorú obvinený dostáva alebo posiela, takisto mu schvaľujú telefonáty, ktoré tiež kontrolujú. Prokurátor takisto môže sedieť v miestnosti, ak Kočnerovi príde návšteva. Osamote môže byť len so svojím advokátom, čo však zrejme nebráni tomu, aby v posielaní lístočkov pokračoval. 

sfalšované zmenky

Kočner je trestne stíhaný z falšovania zmeniek v astronomickej sume 69 miliónov eur. Podozrivý je spolu s bývalým generálnym riaditeľom Markízy Pavlom Ruskom. Obaja tvrdia, že zmenky podpísali ešte v roku 2000 ako urovnanie za kauzu Gamatex, keď chcel Kočner násilím prevziať televíziu Markíza.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite