Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Rok očakávaní

.slovensko .komentár týždňa

Osmičkové roky majú osobitnú príchuť. Sú prísľubom nových nádejí a očakávaní, ktoré však u nás nezriedka sprevádzali rozčarovania a sklamania.

Rok očakávaní Natália Ložeková / natalialozekova.sk

dvadsiate storočie upevnilo našu modernú mentalitu nedôvery v pozitívne zmeny. V roku 1918 sa skončila prvá svetová vojna. Vznikla Československá republika. Rok 1938 bol začiatkom jej konca. Po roku 1948 sme prestali byť pánmi našich životov a po veľkom zdvihu v roku 1968 nastal dvadsaťročný hlavybôľ.

V novembri 1989 mal osmičkový rok meškanie. Ale v novembri 1989 sme boli odhodlaní vziať svoje záležitosti do vlastných rúk. Odvtedy žijeme už dlhých tridsať rokov v akejsi sinusoíde. Tvorí ju čas mnohých tvárí. Po novembrovom vzmachu prišla mečiarovská opica. Najlepšie ju stelesňujú Vladimír Mečiar a Štefan Harabin, komunista z vlastnej vôle, vylamovač dverí, milovník telefonátov s narkobarónmi, Mečiarov minister spravodlivosti a podpredseda Ficovej vlády, dvojnásobný predseda Najvyššieho súdu, dnešný konšpirátor a nádejný kandidát na prezidenta republiky. Aj taká je jedna z kľúčových tvárí roka 2018.

Druhou tvárou roka 2018 je tá Ficova. Pred rokom 1989 mladý komunista, ktorý pri vstupe do komunistickej strany prisahal na boj s dubčekovskými revizionistami a na večné priateľstvo so Sovietskym zväzom. November 1989 si síce nevšimol, ale začal prisahať na Dubčeka a po roku 2006 sa stal trojnásobným predsedom vlády. Človek moci s neobvyklou schopnosťou vstať z popola. Muž, ktorého nevyhodil zo sedla stranícky puč ani opozícia, ale protesty mladých ľudí. No tak ako v roku 2010, aj teraz sa otrepal a pracuje na treťom nanebovstúpení. S Dankom a s Bugárom? S Kollárom? Kotlebom? 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite