Denník N

Polícia zistila, že Kočner o Ernestovi Valkovi na výsluchoch klamal

Marian Kočner. Foto N - Tomáš Benedikovič
Marian Kočner. Foto N – Tomáš Benedikovič

Kočner na súde s Markízou hovoril, že ho právne zastupoval Ernest Valko. Keď Valka zavraždili, vypovedal presne opačne.

Marian Kočner klamal buď pred súdom, alebo pred políciou, keď hovoril o právnikovi Ernestovi Valkovi. Zistila to polícia pri vyšetrovaní falšovania zmeniek Kočnerom a Pavlom Ruskom voči televízii Markíza.

Kočner 28. februára tento rok, keď bol ešte na slobode a súdil sa s Markízou, v civilnom konaní vypovedal, že dohodu o zmenkách a o tom, že Gamatexu Markíza neskôr ešte doplatí ďalšie milióny eur, uzatváral v roku 2000 s Pavlom Ruskom prostredníctvom Ernesta Valka. Toho v roku 2010 zavraždili v jeho dome pri lúpeži.

„Pán doktor Valko sa stretol s Pavlom Ruskom a dohodli sa na tom, že osoby, respektíve firmy, ktoré on určí, odkúpia nejakým spôsobom od doktora Ágha a odo mňa spoločnosť Gamatex, s. r. o. Takto bola urobená dohoda a náš právny poradca na jej zabezpečenie pripravil všetku dokumentáciu,“ tvrdil Kočner.

Povedal tiež, že s Valkom mali v tom čase podpísanú aj zmluvu na poskytovanie služieb. „Po podpísaní príslušných dokumentov nám pán Valko oznámil, že tieto sú podpísané, a následne prišlo k prevodu sto percent akcií spoločnosti A.D.A.M., a. s., ktorá v tom čase bola sto-percentným vlastníkom spoločnosti Markíza Slovakia. Následne pán doktor Valko odovzdal mne a doktorovi Ághovi príslušné dokumenty,“ hovoril Kočner o tom, ako mu vraj Valko zmenky odovzdal.

Právnikom Markízy sa Kočnerove slová o Valkovi nezdali, pretože Ernest Valko bol v tom čase členom licenčnej rady a znamenalo by to, že zastupoval v konaní osobu, o ktorej mal potom rozhodovať, čo by bol konflikt záujmov.

Keď Kočnera zatkla polícia, zabezpečila do spisu jeho staršiu výpoveď o Valkovi. Kočner bol zrejme kvôli tomu, že je osoba z mafiánskych zoznamov, v roku 2011 vypočúvaný aj potom, čo Valka v roku 2010 zavraždili.

„Nie, nikdy ma v ničom nezastupoval pán Valko,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Marian Kočner

Slovensko

Teraz najčítanejšie