Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Miroslav Lajčák zostane ministrom zahraničných vecí

.redakcia .slovensko

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí sa rozhodol zostať vo funkcii. V najbližšom čase podnikne potrebné kroky.

Miroslav Lajčák zostane ministrom zahraničných vecí Martin Medňanský/SITA

lajčáka presvedčili garancie premiéra Petra Pellegriniho (Smer-SD) a predsedu Smeru-SD Roberta Fica ohľadom zahraničnej politiky Slovenska. Informoval o tom Lajčák vo svojom vyhlásení.      

Minister sa zamýšľal, či má zmysel zostať vo funkcii, keďže v uplynulých dňoch "sme počúvali hlasy - a to aj v parlamente - ktoré presadzovali izoláciu namiesto spolupráce, a ktoré spochybňovali naše členstvo v EÚ a NATO". Preto hovoril s Pellegrinim a Ficom. „Obom som povedal, že svoju úlohu môžem vykonávať len vtedy, ak sa naša zahraničná politika naďalej dôsledne riadi programovým vyhlásením vlády, koaliční partneri rešpektujú koaličnú dohodu a súčasťou tohto rešpektu je aj rešpektovanie rozdelenia zodpovednosti za jednotlivé rezorty vo vláde,“ priblížil Lajčák.      

Od oboch podľa jeho slov dostal jasné garancie. „Garancie, že programové vyhlásenie vlády platí a že nebudú prijímané ani akceptované kroky, ktoré by spochybňovali základné piliere našej zahraničnej politiky, za výkon ktorej zodpovedám ako minister. Tieto garancie prijímam s plnou vážnosťou. Iba za týchto podmienok má pre mňa zmysel pokračovať,“ uviedol Lajčák.      

„Bol som a zostávam presvedčený, že uznesenie NR SR o odmietnutí byť súčasťou spoločného úsilia riešiť migráciu nie je správne.“

V tejto situácii a s cieľom nenaťahovať súčasnú situáciu a nezaťažovať ňou slovenský politický a mediálny priestor oznámil, že prijal „rozhodnutie pokračovať vo výkone mandátu ministra zahraničných vecí a európskych záležitostí.“ A v tomto zmysle podniknem v najbližšom čase potrebné kroky," doplnil.      

„Nie som prilepený k svojej stoličke, funkciu ministra vykonávam už viac ako osem rokov a takéto podozrenia by boli nedôstojné. Svoje rozhodnutie vnímam ako šancu pokračovať v úsilí, aby Slovensko bolo naďalej vnímané ako moderná európska krajina, ako spoľahlivý partner a spojenec, ako krajina, ktorá je súčasťou riešení a nie problémov, v úsilí napĺňať víziu Slovenska, pevne ukotveného v euro-atlantickom priestore. A tiež ako šancu dôstojne prevziať a profesionálne rozbehnúť naše predsedníctvo v OBSE,“ vyhlásil.      

Lajčák zdôraznil, že pre demisiu sa rozhodol nie kvôli migrácii, ale kvôli tomu, že je presvedčený, že je na škodu Slovenska a jeho občanov, keď našim diplomatom nie je dovolené byť za stolom, kde sa diskutuje o veciach, ktoré sa nás týkajú.

 
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite