Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Koľko budú stáť obedy zadarmo?

.lucia Brozmannová .slovensko

Poslanci Národnej rady v utorok schválili novelu zákona, ktorá dá od januára obedy zadarmo deťom v poslednom ročníku materských škôl a žiakom základných škôl od septembra 2019. Celkové náklady sa odhadujú na 80 až 100 miliónov eur.

Koľko budú stáť obedy zadarmo? Diana Černáková

erik Tomáš zo Smeru na schôdzi Národnej rady Slovenskej republiky povedal,  že dotácia by mala byť  jedno euro dvadsať centov na každé dieťa za každý deň pre deti v materských a základných školách. Jedno euro dvadsať centov vychádza z priemerného doplatku, ktorý v súčasnosti na obed doplácajú rodičia. 

Opatrenie sa však netýka študentov osemročných gymnázií. Rodičia, ktorí dajú svoje deti do takejto školy, tým strácajú nárok na dotáciu. Podľa predstaviteľov strany Smer je jednoduchšie začínať s obedmi zadarmo pre deti v materských školách, pretože v súčasnosti sa v nich stravuje až 94 percent detí. Z toho dôvodu neočakávajú  rapídny nárast nových záujemcov o stravovanie. S návrhom o zahrnutie dotácií aj pre osemročné gymnáziá prišlo hnutie Sme rodina, ich návrh však nebol schválený.

 
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite