Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Analytik Jaroslav Naď vstupuje do hnutia OĽaNO

.matúš Baňovič .slovensko

Hnutie Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti získava novú posilu. Je ním Jaroslav Naď, dlhoročný analytik, ktorý sa venuje obrane a bezpečnosti vstupuje do politického hnutia. Údajne má byť jeho novým tieňovým ministrom obrany.

Analytik Jaroslav Naď vstupuje do hnutia OĽaNO Fejsbúk Jaroslava Naďa

naď pre Hospodárske noviny uviedol, že v hnutí bude pôsobiť ako nezávislý odborník a konzultant, nie ako riadny člen. V minulosti kritizoval viaceré obstarávania na ministerstve obrany pod vedením SNS.

Nepozdával sa mu napríklad nákup stíhačiek F16 za 1,2 miliardy eur alebo netransparentné obstarávanie bojových vozidiel od fínskej spoločnosti Patria. V čase nákupu stíhačiek proti nemu vystupovali členovia Slovenskej národnej strany, jej predseda Andrej Danko sa ho snažil obviniť z lobizmu. 

Naďovi sa vtedy nepozdávala analýza ministerstva obrany, ktorá nákup stíhačiek obhajovala. Označil ju za tendenčnú v prospech nákupu. Dlhodobo upozorňuje na utajovanie obstarávaní na ministerstve. Podľa neho nie je potrebné tajiť všetky verejné obstarávania a ceny nákupov. 

dlhoročný odborník

Jaroslav Naď bol riaditeľom Slovenského inštitútu pre bezpečnostnú politiku (SSPI), ktorý prevádzkuje portál CyberSec.sk. Predtým pracoval v Inštitúte pre stredoeurópsku politiku (CEPI) ako analytik programu bezpečnostnej a obrannej politiky a súčasne ako zástupca riaditeľa Strategickej rady, ktorej je CEPI členom. 

V rokoch 2003 – 2013 pôsobil na rôznych pozíciách ministerstva obrany SR vrátane funkcie generálneho riaditeľa sekcie obrannej politiky, medzinárodných vzťahov a legislatívy s dohľadom nad tvorbou strategických dokumentov a plánov, legislatívnych aktivít ministerstva a zahraničnými aktivitami rezortu a neskôr funkcie vedúceho obrannej sekcie Stálej delegácie SR pri NATO. 

Pred pôsobením v rezorte obrany bol aktívny v rámci mimovládnych organizácií Slovenská spoločnosť pre zahraničnú politiku a Euroatlantické centrum. 

Rozhovor s Jaroslavom Naďom nájdete na našom webe.

 

 

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite