Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ťažký život v koalícii. Z Lajčáka je fackovací panák, v polícii zúri boj o moc

.matúš Baňovič .dominik Harman .slovensko

Koalícia opäť zažíva ťažké časy, Danka neodvolali.

Ťažký život v koalícii. Z Lajčáka je fackovací panák, v polícii zúri boj o moc Diana Černáková/SITA Predstavitelia koaličných strán počas rokovania 30. schôdze Národnej rady SR.

najhorúcejším sporom je aktuálne hádka o takzvaný pakt o migrácii. 

Ide o dokument z dielne OSN, ktorý upravuje vzťahy, práva a povinnosti migrantov  a krajín, cez ktoré prechádzajú a do ktorých sa chcú dostať. Väčšina politickej scény na Slovensku prijatie paktu nechce. Pridali sa aj koaličné Smer a SNS. Fico najskôr na fejsbúk zavesil video, kde o takzvanom Marakéšskom pakte hovorí ako o škodlivom. 

V utorok sa k dokumentu vyjadril aj Andrej Danko. Podľa neho je tiež pre Slovensko škodlivý. Žiada, aby sme ho ako krajina neprijali a aby na stretnutie do Marakéša Slovensko ani nikoho nevyslalo. 

Zdalo by sa, že na odmietnutí dokumentu sa koalícia vlastne zhodla. Za prijatie paktu však bojuje minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák. Ako predseda Valného zhromaždenia OSN strávil posledný rok aj prípravou práve tohto dokumentu a teraz ho prirodzene obhajuje.

lajčák: nejde o dokument, ale o preferencie

Lajčák pri obhajobe tohto dokumentu použil neobyčajne tvrdé slová. „Nie je to o tomto dokumente, tu ide o preferencie, všetci riešia našu malú zápecnícku politiku,“ povedal v utorok pred rokovaním vlády.

Lajčák dokonca pohrozil demisiou v prípade, že Slovensko k prijatiu paktu nepristúpi. „Odkedy som vo funkcii ministra, presadzujem víziu Slovenska, ktoré je demokratické, európske, ktoré je súčasťou riešení. Ale ak prevažujúca vôľa poslancov bude, že sa chce Slovensko izolovať, chce byť súčasťou problémov a nechá riešenia na iných, tak ja nemôžem takú politiku presadzovať,“ povedal.

Situácia je pre Smer o to ťažšia, že Lajčáka dlhodobo lámu na prezidentského kandidáta. Ten to vytrvalo odmieta, naposledy však v šou Smotánka na Markíze váhavo pripustil, že by kandidovať mohol, „ak by cítil silné signály od verejnosti.“

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite