Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Gorila v slepej uličke

.tomáš Lemešáni .slovensko .kauza

Vyšetrovanie jedného z najvýznamnejších korupčných škandálov slovenskej histórie prešľapuje na mieste. Jeden z jeho najskloňovanejších aktérov, naopak, zažíva najlepšie obdobie svojej biznisovej kariéry. Jiří Malchárek.

Gorila v slepej uličke JURAJ ROŠČÁK/SITA Exminister hospodárstva Jiří Malchárek bol jednou z hlavných postáv spisu Gorila. Jeho meno sa v ňom skloňuje 265-krát.

exminister hospodárstva a automobilový pretekár Jiří Malchárek postavil showroomy a predajne dvoch luxusných automobilových značiek, pričom vytlačil tvrdú konkurenciu. Vracia sa medzi smotánku. Týkajú sa ho pritom obvinenia, ktoré by mohli stáť nielen jeho hlavu. Spis Gorila, v ktorom sa jeho meno skloňuje 265-krát, poukazuje na to, že priateľstvá z čias, keď si skupina ľudí privlastnila štátny majetok, pretrvávajú dodnes.

Kauza, ktorá zničila Dzurindovu stranu a do právnych problémov namočila desiatky politikov a podnikateľov, nie je uzavretá. „Vyšetrovanie naďalej pokračuje. Očakávame výsledky právnej pomoci z Veľkej Británie, na základe ktorých sa určí ďalší postup vo veci, respektíve meritórne rozhodnutie,“ uvádza hovorkyňa Úradu špeciálnej prokuratúry Jana Tökölyová. Na otázku, či v prípade britskej pomoci ide o vydanie osoby, jej vypočutie, alebo preverenie iných skutočností, odpovedať nechcela. Vzhľadom na „prebiehajúce vyšetrovanie sa nebudeme podrobnejšie vyjadrovať, aby sme nezmarili alebo nesťažili vyšetrovanie,“ uviedla Tökölyová.

od malých rýb k žralokom

Uplynul približne rok a pol odvtedy, čo šéf Úradu špeciálnej prokuratúry Dušan Kováčik oznámil potvrdenie závažných informácií zo spisu Gorila, ktoré podľa neho mohli viesť k podaniu obžaloby voči konkrétnym osobám. Spis SIS, ktorého vierohodnosť potvrdili vyšetrovatelia aj súd, obsahoval záznamy akcie z rokov 2005 až 2006. Už od novembra 2010 do júla 2011 vyšetroval kauzu úrad boja proti korupcii. Potom ho prevzala vojenská prokuratúra a vyšetrovanie ukončila. V auguste 2011 sa prípad považoval za uzavretý.

Jedným z dôvodov skorého ukončenia bola aj nespolupráca riaditeľa SIS Karola Mitríka, ktorý odmietol zbaviť členov tajnej služby mlčanlivosti. Je pritom jasné, že boli hlavným článkom v kauze a mali by sa k čomu vyjadrovať. Dňa 20. decembra 2011 a potom 9. januára 2012 vtedajší minister vnútra Daniel Lipšic zostavil desaťčlenný tím vyšetrovateľov, nad ktorým mala dozor výlučne Špeciálna prokuratúra.

„Na jednej strane je množstvo vecí, ktoré treba prešetriť, na druhej zase nedostatok usvedčujúcich materiálov, ktoré záhadne zmizli.“

Tím tvorili kriminalisti z Úradu boja proti organizovanej kriminalite, z Úradu boja proti korupcii a z Úradu inšpekcie. Na jeho čele stál Marek Gajdoš. Celú kauzu dozoruje špeciálny prokurátor Dušan Kováčik. Odrazu akoby všetci chceli kauzu riešiť osobitne. Hoci bol Lipšic proti, nezabránil Generálnej prokuratúre vytvoriť si vlastný vyšetrovací tím. Ten sa mal skladať z prokurátorov: Ján Šanta, Jozef Šufliarsky a Jozef Čentéš.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite