Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Bilbordy a voľby

.peter Zajac .slovensko .komentár týždňa

Ako vždy pred voľbami máme na druhej strane ulice bilbordy. Usmievajú sa z nich na nás bucľaté tváre s vyhladenými vráskami. Akási nepísaná dohoda predpisuje, že kandidát na čokoľvek musí vyzerať ako bábätko. Asi to má symbolizovať nevinnosť.

Bilbordy a voľby Natália Ložeková / natalialozekova.sk

dnes platí ako mantra, že ľudia sa vo voľbách rozhodujú len emocionálne. No za tými emóciami sa vždy skrývajú aj názory a postoje. Originálnym prejavom poetiky bilbordových emócií sú texty na bilbordoch. Nezávislý kandidát Smeru Martin Borguľa nám oznamuje, že to, čo iní sľubujú, on už robí. Chvíľu rozmýšľam, v čom spočíva poézia tohto textu, kým si uvedomím, že načo vlastne kandiduje, keď všetko aj tak urobí bez toho, aby bol starostom. Ivo Nesrovnal zase prisahá, že on nie je kandidátom Smeru, ale rovnako prisahal pred štyrmi rokmi, že (už mesiac) nie je kandidátom SDKÚ, a potom si priniesol na magistrát z SDKÚ celý ansámbl. Poeticky a emocionálne nás presviedča, že chce dokončiť, čo začal, ale nám sa zdá, že mal štyri roky čas na to, aby začal to, čo nezačal. A nech sa na mňa Robert Mistrík nehnevá, no prelakovanie štítu z kandidáta SaS na nezávislého má takisto svoje poetické čaro: celá tá operácia trvala na jar asi tak tri týždne. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite