Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Komunálne volebné absurdity

.michal Magušin .matúš Baňovič .michal Oláh .slovensko .politika

Prečo opozícia v Prievidzi otvára cestu k smeráckemu primátorovi, čo vás zarazí na kandidátoch v Poprade a aké sú dôsledky hlúpych dohôd v Spišskom Podhradí?

Komunálne volebné absurdity MARKO ERD/SITA Proti Kataríne Macháčkovej bojujú vo voľbách najmä Hornonitrianske bane Prievidza na čele s veľkým Ficovým spojencom Petrom Čičmancom.

najpodivnejšia je Prievidza. Dvojnásobná primátorka Katarína Macháčková, ktorá je podpredsedníčkou strany SPOLU, kandiduje opäť. Jej najvážnejším protikandidátom je Richard Takáč s podporou Smeru. V týchto voľbách ide o veľa. Hlavne o veľa peňazí. Región má v najbližších rokoch prejsť zásadnou transformáciou, keďže sa utlmuje ťažba hnedého uhlia. Bude to stáť množstvo financií, ktoré má Slovensko dostať aj od Európskej únie a mesto Prievidza bude mať pri rozhodovaní o usmernení finančných tokov nezanedbateľné slovo. Najviac peňazí chce samozrejme získať firma Hornonitrianske bane Prievidza (HBP) na čele s veľkým spojencom Roberta Fica Petrom Čičmancom. Firma, spájaná s alobalovou kauzou, v predvolebnej kampani proti Macháčkovej silno bojuje. Smer a HBP jednoducho v Prievidzi potrebujú svojho primátora. O to viac prekvapuje, že proti Macháčkovej sa postavil jej bývalý spolupracovník Miroslav Procháska, teraz okresný predseda strany SaS. A postavili sa za neho aj zoskupenia Sme rodina, OĽaNO, KDH a Progresívne Slovensko. V skratke: proti úspešnej primátorke a poslankyni, ktorá spoľahlivo hlasuje s demokratickou opozíciou v Národnej rade a má najväčšie šance vyhrať, sa postavili všetci spojenci z národnej úrovne. Reálne hrozí, že Procháska Macháčkovej odčerpá isté množstvo hlasov (už sa to deje) a víťazom bude kandidát Smeru.

Ako k tejto situácii mohlo dôjsť? SaS argumentuje, že jednoducho chce mať v regióne svojho primátora, i keď Macháčkovej pohľad na transformáciu regiónu sa od predstavy SaS výrazne neodlišoval. V tejto zásadnej veci boli ľudia ako Karol Galek, tímlíder SaS pre energetiku, s Macháčkovou úplne na jednej lodi. Od ich kandidáta zaznievajú hlasy, že negatívny dôsledok jeho kandidatúry v podobe víťazstva smeráka nehrozí, pretože on ide voľby vyhrať. OĽaNO údajne v tomto prípade v prvom rade ctilo spoločnú dohodu so SaS, i keď matovičovcov zamrzelo, že Macháčkovej SPOLU má vlastnú kandidátku na primátorku v Žiline a tá môže odčerpať hlasy ich favoritovi Petrovi Fiabánemu, a z toho dôvodu v bašte severného Slovenska vyhrá Smerom podporovaný kandidát Patrik Groma. KDH zas podľa našich informácií ide proti Macháčkovej preto, že SPOLU v Prešove podporujú Richarda Drutarovského, čím ohrozujú šance Andrey Turčanovej, ktorej „dýcha na krk“ známy Pavel Hagyari. Najšokujúcejšie však asi je, že proti podpredsedníčke Beblavého partie ide aj Progresívne Slovensko. Vysvetlení je viac, jedno dôležité však znie, že to je odplata za to, že SPOLU do prezidentských volieb nepodporilo Zuzanu Čaputovú, ale Roberta Mistríka.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite