Denník N

Andrej Kiska: SIS mi dala na stôl správu o prepojení štátu na mafiu

Foto – TASR
Foto – TASR

Ľudia zo správy boli krytí štátnou mafiou, policajtmi, politikmi, ktorí úmyselne nič nevyšetrovali a zametali veci pod koberec.

Autor je prezidentom SR
Článok je súčasťou pripravovanej knihy 2018: Rok protestov

Okrem samotnej chladnokrvnej vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, ktorá mnou mimoriadne otriasla, som zažil počas krízy dôvery v štát, ktorá pretrváva dodnes, niekoľko doslova neuveriteľných príbehov. Mnohé udalosti sa v nejakej podobe dostali na verejnosť, samozrejme, bez detailov, ktoré ich sprevádzali. Ale o tom sa dá napísať kniha, ktorá by bola natoľko zarážajúca, až by bola neuveriteľná. Búchalo sa dverami, prichádzali nepredstaviteľné návrhy na riešenia situácie.

Spomeniem však niečo, čo ma utvrdilo v tom, že Slovensko ovláda skupina ľudí prostredníctvom chápadiel siahajúcich na najvyššie miesta v štáte.

Potom ako sa začala spomínať talianska stopa a talianska mafia, ktorej sa Ján Kuciak vo svojich článkoch venoval, vyžiadal som si od Slovenskej informačnej služby informácie o jej pôsobení u nás. To, čo som dostal na stôl, ma doslova šokovalo. Išlo o niekoľkostranový a pomerne podrobný dokument, aké bežne od SIS nedostávam.

Obsahoval rok po roku za posledných možno takmer 10 rokov informácie, ako sa dejú podvody s agrodotáciami a pozemkami na Slovensku. Boli tam konkrétne mená najmä z východného Slovenska, talianske aj slovenské, konkrétne sumy peňazí, konkrétne názvy firiem, ktoré sú podozrivé z obrovských podvodov. Hovoríme o desiatkach miliónov eur, ktoré boli neoprávnene vyplácané a časť z ktorých končila vo vrecku konkrétnych ľudí. Boli tam napísané prepojenia, kto, kde a s kým sa na týchto aktivitách podieľa.

A výsledok? Nič. Ticho. Žiadne zatýkanie, žiadna masívna aktivita polície.

Všetci tí ľudia, ktorých tam spomínali, boli v čase, keď som správu čítal, na slobode a ďalej pokračovali vo svojich činoch.

Ak tie informácie boli pravdivé, tak je na to jediné vysvetlenie. Tí ľudia boli krytí štátnou mafiou, policajtmi, politikmi, ktorí úmyselne nič nevyšetrovali a zametali veci pod koberec. Museli byť krytí aj vedením polície, ktorá od Slovenskej informačnej služby tieto informácie dostávala. A museli ich mať aj na ministerstve vnútra a úrade vlády, kde pracovali minimálne dvaja ľudia, čo mali k podozrivým osobám veľmi blízko.

Toto je príbeh, ktorý ilustruje situáciu na Slovensku. Ilustruje, ako je možné byť na Slovensku nedotknuteľný.

Veľmi podobná situácia je aj okolo podozrenia, že Slovensko, naše štátne orgány, pomohlo uniesť občana Vietnamu. Mesiace sa o tom vedelo, ale nikto nič neurobil. Nikto nechcel ani začať vyšetrovanie. Až verejný tlak od médií donútil štátne orgány začať konať.

Kladiem si viaceré otázky. Komu toto vyhovuje? Čo s tým vieme spraviť? Ja, my politici, my občania Slovenska, ktorým na našej krajine záleží.

Obávam sa, že aj tento osmičkový rok vojde do dejín ako jeden z najhorších v našej histórii.

 

Článok Andreja Kisku je súčasťou pripravovanej knihy rozhovorov Tomáša Gálisa s Grigorijom Mesežnikovom 2018: Rok protestov, ktorú Denník N vydá v novembri. Jej súčasťou budú aj krátke texty viacerých aktérov tohtoročných udalostí.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Politici píšu

Vražda Jána Kuciaka

Komentáre

Teraz najčítanejšie