Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Prejavy z protestu v Banskej Bystrici: Pohár našej trpezlivosti pretiekol

.redakcia .slovensko

Okrem Bratislavy protestovali študenti a učitelia proti utajovaniu rigoróznej práce Andreja Danka aj v Banskej Bystrici. Prinášame vám prejavy, ktoré na zhromaždení zazneli.

Prejavy z protestu v Banskej Bystrici: Pohár našej trpezlivosti pretiekol andrea maková

jaro Stančík, organizátor protestu, programátor a bloger

Mám sen.

Mám sen, že sa nájde niekto, kto si prácu Andreja Danka prečíta, lebo, ako hovorí Dankov hovorca, ,,práca je prístupná pre zodpovedné osoby UMB a rektora”.

Mám sen, že sa nájde niekto, kto po jej prečítaní verejne povie svoj názor na ňu. Napríklad, že je tá práca vynikajúca a my sme preto hrdí na nášho absolventa.

Mám sen, že sa nájde niekto, kto ju porovná s prácami, ktoré boli napísané pred ňou, ktoré majú rovnaký názov a dokonca rovnaký počet strán, 72. A povie, rovnaký názov a rovnaký počet strán je náhoda, obsah je iný.

„Všetci vieme, že rastieme vtedy, keď si priznáme aj naše vlastné zlyhania.“

Mám sen, že z univerzitných knižníc prestanú miznúť práce, ktorých názov je rovnaký ako názov najznámejšej slovenskej rigoróznej práce.

Mám sen, že sa univerzity postavia čelom k svojej minulosti a nebudú sa ju snažiť vytesniť, lebo to vedie ku kolektívnej neuróze. Všetci vieme, že rastieme vtedy, keď si priznáme aj naše vlastné zlyhania.

Mám sen, že tak, ako sa k tejto kauze postavila Prírodovedecká fakulta Univerzity Komenského, a učitelia a študenti UMB, ktorí tu prečítali svoje výzvy, sa v budúcnosti postaví každá iná fakulta a každý ďalší učiteľ alebo študent na celom Slovensku.

Ďakujem. 

jakub Pohle, organizátor protestu, komik a aktivista

Čaute, priatelia, jediná vec ma mrzí. Že sa tu v takýto krásny deň musíme stretnúť kvôli takejto blbosti. Milý Andrej. Budem vám vykať krstným menom, lebo neviem, či vás mám oslovovať nejasným titulom, alebo neprávom nadobudnutou hodnosťou. Viem, že pri pohľade na vašu stranu je ťažké nesprávať sa, akoby ste boli na zvieracej farme. 

Ubezpečujem vás, že my sme ľudia a nie zvieratá, všetci sme si rovní a žiadne prasa si nie je rovnejšie. Ako šéf parlamentu máte ísť príkladom. Zatiaľ ste však len príklad toho, ako sa príkladný absolvent univerzity nespráva. Poznám mnoho ľudí, ktorí absolvovali UMB a všetko sú to poriadni ľudia. Andrej, my vám nijako nechceme narúšať súkromie. Nechceme vám liezť do telefónu. Je nám totižto jedno, s kým si píšete a o čom. 

„Dokážte, že ste oprávnený používať váš titul.“ 

Chceme len vedieť, čo ste napísali do rigoróznej práce, ktorá má byť rovnako verejná ako vaše tlačovky na železnici. Lebo teraz o nej nevieme nič. Len to, že sa výrazne podobá na inú prácu, ktorá záhadne zmizla. To je inak tiež určite náhoda, však? Keďže sa situácia dynamicky vyvíja, žiadame okrem zverejnenia práce nasledovné: Zverejnenie licenčnej zmluvy, ktorú podpísala Právnická fakulta UMB s Andrejom Dankom. 

Zverejnenie všetkých materiálov, ktoré potrebujú právnici na preskúmanie tvrdenej nevyhnutnosti tohto podpísania, alebo či vôbec už podpísaná zmluva môže platiť a to okamžite! Za nás je to veľmi jednoduché. Dokážte, že ste oprávnený používať váš titul. Že ste si ho nekúpili, že ste neodpisovali a že na čele parlamentu nesedí podvodník. Vaše správanie totiž vrhá zlé svetlo nielen na vás, ale aj na celé slovenské školstvo, na ktorého čele stojí vaša nominantka. Buďte chlap, vyvoďte zodpovednosť, inak pre vás už nikto nebude mať nič iné ako pohŕdanie. My si počkáme, lebo sa na vašu prácu tešíme a ak bude treba, prídeme znova. Hoc kvôli takejto blbosti.  

marianna Bachledová, organizátorka protestu a Roman Ličko, odborní asistenti na Filozofickej fakulte UMB, iniciátori učiteľskej výzvy na UMB

Vážení prítomní,

podľa zákona o vysokých školách, ktorý platil v roku 2000, mal autor práce právo, citujem: „rozhodnúť o zverejnení svojho diela“, a nie je tam špecifikované, za akých podmienok. My sme však toho názoru, že tento odsek sa do zákona nedostal preto, aby umožňoval verejným činiteľom spätne utajovať svoje práce. Vznikol preto, aby napríklad na krátke obdobie ochránil obchodné tajomstvo, patent či prebiehajúci výskum.

Chceme vás uistiť, že nech by kroky na utajenie svojej záverečnej práce podnikol ktorýkoľvek verejný činiteľ, bez ohľadu na stranícku príslušnosť, postavili by sme sa k tomu úplne rovnako.

 
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite