Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Tajomní muži v pozadí elektronizácie

.tomáš Lemešáni .slovensko .kauza

V médiách napriek investíciám v zahraničí a veľkým zárezom vo verejných zákazkách nevystupujú. Zrejme preto, lebo títo účtovníci, podnikatelia a právnici z jednej adresy spájajú oligarchov s najvyššími poschodiami Smeru-SD.

Tajomní muži v pozadí elektronizácie

chémia medzi nimi „klape“. Darí sa im držať v úzadí aj napriek tomu, že ich konflikt záujmov bije do očí. Zloženie tejto partie tomu skvelo nahráva. Pokrýva totiž všetky druhy moci: od právnej cez ekonomickú až po vyšetrovaciu moc. 

úspešní v energetike

Navonok to vyzerá moderne a vlastne sympaticky. Napríklad energetická spoločnosť janom, ktorej konečným užívateľom výhod je Ján Miškovský, po investícii vo Veľkej Británii či Fínsku výrazne znásobuje tržby a za rok 2017 utržila 10,47 milióna eur. Pod dobré výsledky sa podpísali aj domáce aktíva: napríklad takmer 20 malých vodných elektrární a solárnych elektrární.

Podobne sa darí aj ďalším súčastiam skupiny firiem s tou istou skupinou majiteľov. Clean energy sources–Beta utŕžila vyše 340-tisíc eur, ďalšie fotovoltické elektrárne spoločnosti janom, fungujúce na papieri pod samostatnými firmami, si v tom istom období pripísali tržby dohromady viac ako štyri milióny eur.

Miškovskému sa darí a darilo najmä preto, lebo bol tichý a neviditeľný. Na rozdiel od excentrických oligarchov netúžil prezentovať svoju blízkosť k politikom. Podobne ako jeho obchodný partner Jozef Brhel, ktorého vplyv sa však rozvinul tak veľmi, že o jeho prepojení so Smerom-SD už začala hovoriť aj verejnosť.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite