Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Úplatky v žilinskej nemocnici

.vanda Tuchyňová .slovensko .kauza

Už pár mesiacov sledujeme hrdinský príbeh zdravotnej sestry Lenky Dunajovej. Tá svedčí o hrozivých pomeroch na oddelení OAIM v Žiline. Vedúca sestra tam mala trestať či znevýhodňovať svojich podriadených, ak nepodpíšu komerčné poistenie, ktoré im ponúkla.

Úplatky v žilinskej nemocnici VANDA TUCHYŇOVÁ Sestra Lenka Dunajová ako jediná svedčí proti nečistým praktikám vrchnej sestry v žilinskej nemocnici.

začnime dvoma uzneseniami. Vyšetrovateľ NAKA zastavil trestné stíhanie z nepriamej korupcie v prípade vrchnej sestry Oddelenia anestéziológie a intenzívnej medicíny (OAIM) v žilinskej nemocnici, o ktorom svedčila špecializovaná zdravotná sestra Lenka Dunajová. Rovnako zastavil aj trestné stíhanie za ohováranie, z ktorého bola podozrivá, naopak, Lenka Dunajová, na ktorú trestné oznámenie podala vedúca sestra OAIM.

Okresná prokuratúra v Žiline sa v prípade zastavenia trestného stíhania za ohováranie vyjadrila, že Dunajová si naozaj mala dôvod myslieť, že vedúca sestra podmieňuje jej prijatie do zamestnania podpísaním poistky. Pri pohovore totiž ponúkla Dunajovej komerčné poistenie. Tá ho odmietla a hoci mala výborné referencie, najvyššiu kvalifikáciu a na OAIM bol nedostatok špecializovaných sestier, do zamestnania nikdy prijatá nebola. Prokuratúra ďalej konštatuje, že vedúca sestra mala vplyv na prijímanie a výber sestier do zamestnania. 

Vyšetrovateľ NAKA však zastavil aj trestné stíhanie vo veci nepriamej korupcie. No tu jedno z odôvodnení odporuje rozhodnutiu prokurátora v prípade trestného činu ohovárania: vedúca sestra vraj nemala vplyv na prijímanie sestier na oddelenie. Dva verdikty orgánov činných v trestom konaní sa ocitli v rozpore.

biznis vedúcej sestry

Vedúca sestra podľa získaných informácií od roku 2014 uzavrela na oddelení OAIM 16 poistných zmlúv: so sestrami, sanitármi, upratovačkou a ich rodinami. Sestry, ktoré poistky odmietli, sa na oddelenie pracovať nedostali, a tie, ktoré tam už pracovali a nepodpísali, si mali pohoršiť. Byť v nemilosti vedúcej sestry sa údajne neoplatilo mnohým.

Skazené pomery a zlá atmosféra na oddelení prináša kyslé plody. Podľa správy Regionálneho úradu zdravotníctva v Žiline vykázalo žilinské oddelenie OAIM v roku 2016 alarmujúce štatistiky: výrazné zhoršenie v oblasti kvality  ošetrovateľskej starostlivosti. Dokument sprístupnený na internete hovorí, že v tomto roku bolo na oddelení zaznamenaných najviac novovzniknutých dekubitov 3. a 4. stupňa v rámci celej nemocnice. Ide práve o obdobie, keď sa vysokokvalifikované špecializované sestry nemohli vrátiť na OAIM po hromadných výpovediach a boli uprednostnené sestry-absolventky. Príčina? Vraj nepodpísali komerčné poistenia. 

„Polícia sa úplne odmietla venovať podozreniam z falšovania.“
 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite