Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Jeden z hlavných podozrivých z vraždy Kuciaka je bývalý vyšetrovateľ, o väzbe rozhodnú do pondelka

.lea Dianová .slovensko

Protizločinecká jednotka NAKA zadržala vo štvrtok ráno osem ľudí podozrivých z vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Jedným z nich by mal byť Tomáš Sz., ktorý pracoval ako policajný vyšetrovateľ.

Jeden z hlavných podozrivých z vraždy Kuciaka je bývalý vyšetrovateľ, o väzbe rozhodnú do pondelka polícia SR

s informáciami prišla Markíza. Druhým je podľa Plusky jeho bratranec Miroslav. Podľa fotografií na fejsbúkovej stránke Tomáš Sz. prešiel výcvikom v Európskej bezpečnostnej agentúre a ako ozbrojená stráž slúžil aj na lodi.

Podozrivý Tomáš Sz. v strede.facebookPodozrivý Tomáš Sz. v strede.

o tom, či pôjdu do väzby, rozhodne súd do pondelka

O prípadnom väzobnom stíhaní ôsmich vo štvrtok ráno v Kolárove zadržaných osôb v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice by mal sudca pre prípravné konanie rozhodnúť najneskôr do pondelka prvého októbra.

Pre políciu a dozorujúceho prokurátora plynie od štvrtka rána 48-hodinová lehota na podanie návrhu na väzobné stíhanie. Keďže ide o závažný trestný čin úkladnej dvojnásobnej vraždy, tak od podania návrhu bude plynúť sudcovi pre prípravné konanie zase 72-hodinová lehota na rozhodnutie, či podozrivých pošle do väzby.

Keď sa proti rozhodnutiu odvolajú buď dozorujúci prokurátor, alebo prípadní obvinení, tak o tom bude rozhodovať Najvyšší súd SR.

Právny zástupca rodiny Kuciakovcov Daniel Lipšic na sociálnej sieti vyzýva verejnosť, aby mala dôveru k doterajším výsledkom vyšetrovania. „Vo vyšetrovacom tíme boli a sú aj skúsení vyšetrovatelia a prípad dozorovali dvaja mimoriadne erudovaní prokurátori Úradu špeciálnej prokuratúry. Rozsah vyšetrovania, aj za účasti Europolu a iných zahraničných zložiek, bol bezprecedentný. Viem, že u nás vládne všeobecná skepsa k našim bezpečnostným orgánom, ale chcem požiadať o dôveru k výsledkom tohto vyšetrovania. Aj vďaka verejnému tlaku si už nikto nedovolil do jeho priebehu zasahovať,“ uviedol Lipšic.     

 „Vrah vykonávateľ už zrejme putuje za mreže, ale omnoho dôležitejšie je, aby sme všetci spoznali vraha objednávateľa.“ V reakcii na informáciu, že policajti zadržali osoby podozrivé v prípade vraždy Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej, to na sociálnej sieti uviedol líder OĽaNO Igor Matovič. Podstatné je podľa neho odhaliť toho, „kto rozhodol, že mladému chalanovi za jeho prácu spolu so snúbenicou treba navždy zavrieť ústa“.

Vyšetrenie a potrestanie vinníkov vraždy investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej je jednou z priorít vlády. Uviedol to premiér Peter Pellegrini na sociálnej sieti v reakcii na informáciu, že policajti zadržali osoby podozrivé z tejto vraždy. Verí, že sa podarí objasniť motív aj objednávateľov.     

eugen korda
Prvé reakcie Kušnírovej a Kvasnicu na zadržanie páchateľov vrážd novinára a jeho snúbenice.

Pellegriniho správa o zadržaní podozrivých teší, oceňuje profesionálnu prácu vyšetrovateľov a prokuratúry. „Som veľmi rád, že policajné orgány už reálne konajú. Verím, že sa tento brutálny skutok podarí objasniť a odhaliť jeho motív, ako aj objednávateľov, aby prestal rozdeľovať našu spoločnosť,“ doplnil predseda vlády.

„Dôležité je usvedčiť vykonávateľov aj objednávateľov vraždy. Ak sa dôkazmi či priznaniami zadržaných potvrdí, že sú skutočnými páchateľmi vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, bude to dobrá správa pre celé Slovensko.“ Uviedol to poslanec Národnej rady SR Ľubomír Galko (SaS) na svojom profile na sociálnej sieti v reakcii na informáciu, že policajti vo štvrtok ráno zadržali osoby podozrivé z tejto vraždy.      

„Zostáva teraz len veriť, že polícia nešla po falošnej stope, má dostatok dôkazov a vyšetrovateľské úkony sú vykonávané profesionálne,“ poznamenal. Ako ďalej doplnil, otvorenou otázkou je, či polícia zadržala podozrivých z vraždy i z objednávky  vraždy, lebo to nemusia byť totožné osoby.

polícia SR

Približne 200 výsluchov svedkov, desiatky znaleckých posudkov a množstvo ďalších dôkazov vykonala polícia podľa informácií ministerky vnútra Denisy Sakovej (Smer-SD) v prípade vraždy Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Ministerka to uviedla na svojom profile na sociálnej sieti v reakcii na informáciu, že policajti zadržali osoby podozrivé z tejto vraždy. Verí, že sa podarí objasniť motív aj objednávateľov.      

Vo vyšetrovacom tíme pracuje viac ako 90 ľudí. „Hoci nemám konkrétne informácie o vyšetrovaní tohto trestného činu, je teraz už zrejmý výrazný posun v prípade. Ďakujem každému jednému policajtovi, svedkovi a úplne každému človeku, ktorý prispieva k objasneniu tejto brutálnej vraždy dvoch mladých ľudí,“ dodala Saková.      

Saková zdôraznila, že riadne vyšetrenie prípadu vraždy bolo a stále je jej najväčšou prioritou na poste ministerky vnútra. „Hoci z posunu vo vyšetrovaní mám nesmiernu radosť, k právoplatnému rozsudku vedie ešte dlhá cesta. Som naďalej pripravená vytvárať všetky podmienky pre vyšetrovací tím, aby si mohol tak ako doteraz riadne robiť svoju prácu,“ uvádza sa v reakcii Sakovej, ktorú TASR poskytol tlačový odbor Ministerstva vnútra SR.

Pri odhalení páchateľov vraždy mohli pomôcť satelitné snímky, ktoré Slovensku poskytli Spojené štáty americké. Túto informáciu má český reportér Respektu Jaroslav Spurný a potvrdzuje ju aj jeden zdroj Denníka N.

Marek Vagovič, kolega Jána Kuciaka: „Vo vyšetrovaní vraždy nastal už dávnejšie posun, ktorý ma napĺňa miernym optimizmom. Dnešný zásah je logickým vyústením taktických opatrení, ktoré sledovala polícia zverejnením identikitu údajného svedka.“

„Chcem veriť, že spolu s prokuratúrou zbiera dôkazy voči skutočnému vykonávateľovi aj objednávateľom vraždy. A že budú dostatočne silné, aby o nich presvedčila aj príslušný súd. Investigatíva ma naučila trpezlivosti, takže počítam s tým, že cesta k spravodlivosti bude ešte dlhá a tŕnistá. Dúfam, že na konci zvíťazí pravda – bez ohľadu na to, koho sa bude týkať,“ dodal investigatívny novinár z Aktuality.sk pre Denník N.

Generálna prokuratúra sa nebude bližšie vyjadrovať k aktuálnym procesným úkonom. Reagovala tak na informáciu, že policajti vo štvrtok ráno zadržali osoby podozrivé z vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Informovala hovorkyňa GP SR Andrea Predajňová.     

Generálny prokurátor zároveň v tejto súvislosti žiada novinárov o zdržanlivosť pri informovaní z dôvodu, aby nedošlo k mareniu vyšetrovania. „Záujmom generálneho prokurátora je objasnenie tohto trestného činu, a to vrátane jeho objednávateľa, respektíve objednávateľov,“ poznamenala Predajňová. Zároveň žiada zástupcov poškodených, aby sa vyjadrovali zdržanlivo. „Hneď ako to dôkazná situácia dovolí, bude prokuratúra informovať verejnosť,“ dodala Predajňová.

 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite