Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Smer chce, aby ústavných sudcov vyberal parlament. Kiska: Je to nebezpečné

.dominik Harman .slovensko

Dnes sudcov vyberá prezident na základe kandidátov, ktorých schváli parlament.

Smer chce, aby ústavných sudcov vyberal parlament. Kiska: Je to nebezpečné Diana Černáková/SITA

voľba ústavných sudcov sa ešte viac zamotáva. Po stretnutí s prezidentom Andrejom Kiskom navrhli zástupcova strany Smer možnosť, o ktorej sa doteraz vôbec nehovorilo: Nových sudcov vyberie priamo parlament a prezidenta úplne obíde. 

Takto zvolení sudcovia by podľa Smeru potrebovali získať 90 hlasov od poslancov, teda ústavnú väčšinu. Po tej volá aj opozícia na čele s SaS a OĽaNO, ale pri zachovaní súčasného modelu.V ňom parlament volí dvojnásobný počet kandidátov, než je voľných miest na ústavnom súde. Z týchto kandidátov si potom prezident vyberá tých, ktorí mu prídu na funkciu najvhodnejší. 

Smer s týmto návrhom prišiel nečakane. Gábor Gál z Mosta-Híd ani Jaroslav Paška z SNS nevedeli povedať, či návrh podporia. Musia sa o ňom ešte porozprávať vo vedení svojich strán.

kiska: Je to nebezpečné

Prezident tento návrh považuje za nebezpečný. Treba sa pýtať na skutočný úmysel, povedal. Podľa Kisku je v silách koalície a opozície dohodnúť sa na zmenách vo voľbe ústavných sudcov tak, aby vybrali kvalitných kandidátov.

a teraz sa 90 hlasov nájde?

Smer so svojim návrhom prichádza v čase, kedy je v parlamente predložený na rokovanie návrh ministra spravodlivosti Gábora Gála. Ten agendu prevzal po svojej predchodkyni Lucii Žitňanskej, do parlamentu však poslal len oklieštenú verziu novely.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite