Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Kiska si zavolal politikov, riešia novelu Ústavného súdu

.matúš Baňovič .dominik Harman .slovensko

Andrej Kiska pokračuje v boji o podobu Ústavného súdu. Od rána rokuje s predstaviteľmi opozičných politických strán o novele zákona o voľbe ústavných sudcov. S koalíciou sa stretne vo štvrtok.

Kiska si zavolal politikov, riešia novelu Ústavného súdu Diana Černáková/SITA Prezident rokuje s predstaviteľmi strany Sloboda a Solidarita.

za SaS prišli rokovať Richard Sulík a Alojz Baránik. Ak majú novelu podporiť, požadujú zmeniť spôsob voľby tak, aby bola potrebná ústavná väčšina. Okrem toho je podľa Baránika kľúčové, aby bola voľba kandidátov  v parlamente verejná.

„Moji kolegovia sú v kontakte s kolegami z iných strán,“ povedal Sulík o spoločnom postupe. „Rozhovor bol za zatvorenými dverami bez médií, aby to tak aj ostalo,“ povedal Sulík o tom, o čom sa s prezidentom rozprávali. Na hlavných bodoch sa podľa neho zhodli.

dôležitá téma pre Kisku

Pre prezidenta Kisku je téma voľby ústavných sudcov dôležitá. V minulosti išlo o prvý vážny konflikt medzi ním a koalíciou, keď dlhodobo odmietal vymenovať kandidátov na sudcov, ktorých mu odporučil parlament. Nezdali sa mu dostatočne kvalitní.

V parlamente je na stole návrh novely z dielne ministra spravodlivosti Gábora Gála. Tento návrh však Kiska kritizuje. „V lepšom prípade to vyzerá na podpriemerný návrh, v horšom na návrh, ktorý môže kvalitu výberu kandidátov na sudcov Ústavného súdu ešte zhoršiť,“ povedal v auguste prezident po stretnutí s Gálom.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite