Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

29. august navždy zmenil dejiny Slovenska, ale už aj v roku 1526

.jakub Dovčík .slovensko

Bitka pri Moháči sa delí o dátum so slávnejším výročím SNP, no nemali by sme na ňu zabudnúť. To, čo k nej viedlo, ako aj jej následky, navždy zmenilo dejiny Slovenska a strednej Európy.

29. august navždy zmenil dejiny Slovenska, ale už aj v roku 1526 Nina Bednáriková/SITA Ilustračná snímka.

územie dnešného Slovenska bolo v roku 1490 súčasťou Uhorského kráľovstva a pod vládou Mateja Korvína bolo lokálnou superveľmocou. Matej Korvín zaviedol prvú profesionálnu armádu, bojoval s pozostatkami husitských skupín bratríkov a podporoval rozvoj umenia a vedy.

Predovšetkým však budoval centralizovaný Uhorský štát s fungujúcim systémom daní a snahou o kontrolu aristokracie. Zároveň bol schopný udržiavať hrozbu Turkov pod kontrolou, no keďže nebol schopný dostať podporu od okolitých štátov, nedokázal ich definitívnejšie poraziť.

Centralizácia štátu síce podporovala jeho rozvoj, no išla proti záujmom aristokracie, a tak sa po jeho nečakanej smrti v roku 1490 nobilita rozhodla dosadiť na trón českého kráľa Vladislava II. Ten bol známy  aj ako „Kráľ Dobre“, pretože súhlasil so všetkými nárokmi šľachty a rozdal veľkú časť majetku Koruny medzi vazalov.

Vladislav II. bol slabým kráľom silného štátu, ktorý jeho hospodárske politiky pomaly ruinovali. Uhorská aristokracia si počas jeho vlády znížila daňové zaťaženie takmer o 80% na úkor centrálnej vlády, a tak prakticky zničila schopnosť krajiny brániť sa, tobôž  inovovať vojenské schopnosti.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite