Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Pellegrini: Ten, kto spochybňuje SNP, patrí na smetisko dejín

.redakcia .slovensko

Na oslavách 74. výročia Slovenského národného povstania sa okrem premiéra Petra Pellegriniho zúčastnil aj predseda parlamentu Andrej Danko a prezident Andrej Kiska.

Pellegrini: Ten, kto spochybňuje SNP, patrí na smetisko dejín Peter Rusko/SITA 29. august 2018, Banská Bystrica: Premiér Peter Pellegrini počas pietneho aktu v rámci osláv 74. výročia Slovenského národného povstania (SNP) v areáli Múzea SNP v Banskej Bystrici.

predsedovi vlády Petrovi Pellegrinimu je ľúto, že priami účastníci Slovenského národného povstania (SNP) musia byť ešte aj dnes svedkami toho, že sa niekto snaží SNP spochybňovať. 

Takíto ľudia podľa jeho slov patria na smetisko dejín a on prekrúcanie histórie nedovolí. Povedal to v prejave počas osláv 74. výročia SNP.      

„Urážajú vás ľudia, ktorí nevedia, čo bolo v roku 1944. Chcú prehodnocovať dejiny, ale to im nikdy nedovolíme. Budeme brániť slobody, ktoré ste pre nás vybojovali. Takíto ľudia patria na hnojisko dejín a nemajú právo verejne vystupovať. A ďakujem obyvateľom Banskobystrického kraja, že vlani takýchto ľudí aj s ich poskokmi vyhnali,“ podotkol na margo minuloročných krajských volieb, ktoré v tomto kraji označil za malé SNP.      

Podľa Pellegriniho v každom kúte Slovenska je možné nájsť miesta, ktoré dokazujú, že Slováci sa nikdy nezmieria s porobou, útlakom a krivdou. „Vždy si budeme brániť svoje tradície, kultúru a hodnoty a nedovolíme nikomu, aby našu históriu pošliapal tak, ako sa o to pokúsil fašistický režim,“ dodal.

V podobnom duchu sa niesol aj prejav Andreja Danka. Šéf parlamentu vzdal hold odvahe, obetavosti a odhodlaniu všetkým osobnostiam, ktoré sa do SNP zapojili. „História nie je na to, aby sme sa pre ňu hádali, má nás posunúť a urobiť múdrejšími, nemá nás deliť,“ apeloval.

Vyhlásil tiež, že vari každá slovenská rodina má svoje príbehy, skúsenosti a informácie z obdobia druhej svetovej vojny, ktoré sa podávajú z generácie na generáciu. Napriek tejto skutočnosti v spoločnosti akoby občas rezonovala určitá ľahostajnosť k týmto udalostiam.

Zdroj: TASR

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite