Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Andrej Kiska: Potrebujeme spojencov s rovnakými hodnotami a rovnakým rešpektom k slobode

.andrej Kiska .slovensko

Prezident sa dnes vyjadril k päťdesiatemu výročiu okupácie Československa. Prinášame vám jeho prejav.

Andrej Kiska: Potrebujeme spojencov s rovnakými hodnotami a rovnakým rešpektom k slobode sita Andrej Kiska počas príhovoru v meste Sliač pri príležitosti 50. výročia vstupu vojsk Varšavskej zmluvy do Československa v noci z 20. na 21. augusta 1968.

pred päťdesiatimi rokmi sa milióny obyvateľov Československa ocitli v šoku. Rozhlasoví reportéri ohlasovali neslýchanú správu: do našej krajiny vtrhli cudzie vojská. Po uliciach miest a obcí rachotili tanky, ľudia stáli pred nimi s holými rukami. Na mnohých miestach sa ozývala streľba.

Všetko to malo podobu nepredstaviteľného, príšerného filmu. Naozaj, kto by bol uveril, že raz nás budú okupovať armády „spriatelených krajín“, spojencov z Varšavskej zmluvy? Uverili by sme tomu, že vrcholných predstaviteľov nášho štátu na čele s Alexandrom Dubčekom okupanti zatknú a odvlečú do Sovietskeho zväzu?

„Je povinnosťou dnešných demokratických politikov chrániť našu slobodu.“

Žiaľ, naozaj sa to stalo. Našu vlasť zaplavilo pol milióna vojakov, vyše 6 000 tankov, 800 lietadiel a 2 000 diel. Sovietske divízie nás v noci napadli z východu, zo západu, zo severu aj z juhu.

 
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite