Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

SAV: Lubyová nabáda Slovenskú akadémiu vied k porušeniu zákona

.redakcia .slovensko

Situácia okolo zapísania 47 ústavov Slovenskej akadémie vied (SAV) do registra ako verejné výskumné inštitúcie (VVI) stále nie je vyriešená.

SAV: Lubyová nabáda Slovenskú akadémiu vied k porušeniu zákona Diana Černáková/SITA Ministerka školstva podľa šéfa SAV zavádza verejnosť.

ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR odmieta podľa SAV zapísať verejné výskumné inštitúcie protizákonne. Už 41 dní sú pritom právnickými osobami, ktoré nečinnosťou ministerstva nikde nefigurujú, nemôžu byť partnerom pre akúkoľvek spoluprácu a ani žiadateľom. Uviedol to v piatok počas tlačovej konferencie v Bratislave predseda SAV Pavol Šajgalík. 

Podľa Šajgalíka tento stav nemôže zmeniť ani novela zákona o SAV, ktorá bola v júni schválená parlamentom a následne vetovaná prezidentom. Novela podľa neho nerieši existenciu VVI od 1. júla až do jesene, kedy bude najskôr opäť schválená. Výsledkom by predovšetkým bolo, že organizácie SAV nakoniec môžu prísť o majetok, ktorý bol v správe akadémie a na základe riadneho súpisu už prešiel do ich vlastníctva. Pavol Šajgalík sa vyjadril, že by išlo o zoštátnenie bez náhrady.

ministerka podľa Šajgalíka zavádza verejnosť

„Súčasný stav vyrieši iba meškajúci zápis do registra, pretože SAV si splnila všetky zákonné povinnosti a predložila všetky dokumenty, čo dnes nepopiera už ani ministerstvo,“ uviedol predseda.

 
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite