Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Čo je Schengenský informačný systém, na ktorom staval svoju obhajobu Kaliňák?

.lea Dianová .slovensko

Robert Kaliňák tvrdil, že nemecké vyšetrovacie orgány nedali meno uneseného Vietnamca do Schengenského informačného systému. ​​Po dnešnom zasadaní výboru toto tvrdenie spolu s Denisou Sakovou spochybnili. Ako SIS funguje?

Čo je Schengenský informačný systém, na ktorom staval svoju obhajobu Kaliňák? Marko Erd/SITA

schengenský informačný systém (SIS) predstavuje dohodu medzi predsedníctvom Rady a Európskym parlamentom. Je najpoužívanejší a najúčinnejší IT systém Európskej únie v oblasti slobody, bezpečnosti a spravodlivosti. Podporuje kontrolu vonkajších hraníc a spoluprácu pri presadzovaní práva v schengenských štátoch. Funkčný SIS je jedným z najdôležitejších predpokladov pre zrušenie kontrol na vnútorných hraniciach.

Systém obsahuje viac ako 76 miliónov zápisov o hľadaných, nezvestných osobách a odcudzených veciach. V roku 2017 v ňom členské štáty vyhľadávali viac ako 5,1 miliardy ráz a získali viac ako 240 000 pozitívnych lustrácií zo zápisov, ktoré vydala iná krajina.

Je jedným z hlavných kompenzačných opatrení na zaistenie bezpečnosti a verejného poriadku na území členských krajín spoločného schengenského priestoru. 

na čo SIS slúži

Bulharské predsedníctvo Rady sa spolu s Európskym parlamentom v roku 2016 neformálne dohodli na troch nariadeniach, ktoré sa týkajú jeho používania.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite