Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Kaliňákov argument sa rozpadol, unesený vietnamec v Schengenskom systéme pravdepodobne bol

.matúš Baňovič .slovensko

Po rokovaní výboru pre obranu a bezpečnosť to naznačila ministerka vnútra Saková, aj exminister Robert Kaliňák. Opoziční poslanci s odpoveďami spokojní neboli. Rokovanie prebehlo v utajenom režime.

Kaliňákov argument sa rozpadol, unesený vietnamec v Schengenskom systéme pravdepodobne bol Diana Černáková/SITA

z rokovania poslanec Miroslav Beblavý priniesol informáciu, že na výbore počul, už nikto nespochybňuje či sa skutok na Slovensku stal. Vyšetrovanie má preukázať aj to, či Slovensko vedome alebo nevedome spolupracovalo s vietnamskou delegáciou na únose ich občana z Nemecka cez Slovensko do Vietnamu.  

saková zavádzala, Krajčoviča neodvolala

Saková po výbore nedokázala vysvetliť svoj výrok o tom, že „únos vietnamca cez Slovensko je podľa nej sci - fi.“ Odpovedi na túto otázku sa vyhla. Spochybnila aj rozhodnutie nemeckého súdu, ktorý, zatiaľ neprávoplatne odsúdil jedného zo strojcov únosu. Potvrdila však, že vyšetrovať sa bude aj bývalý poradca expremiéra Roberta Fica Quang Le Honga. 

eugen korda
Médiá dnes mali sledovať zasadanie výboru o únose Vietnamca. Kaliňák im ale plány zmenil.

Na výbore ministerka vraj priznala, že verejnosť zavádzala, keď v tlačovom vyhlásení uviedla, že postavila riaditeľa Úradu na ochranu ústavných činiteľov Petra Krajčoviča „mimo službu počas vyšetrovania celého prípadu, aby bola zabezpečená nestrannosť vyšetrovania“.  Krajčovič je len na pracovnej rehabilitácii, Saková poslancom vysvetlila, že nemá kompetenciu postaviť ho mimo službu, ale „poslala ho na nútenú dovolenku.“ 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite