Denník N

Pre Rusko je teroristom, u nás žiada o azyl. Inguš strávil sedem rokov vo väzbe, poslali sme ho späť

Ilustračné foto N – Tomáš Benedikovič
Ilustračné foto N – Tomáš Benedikovič

Aktualizované 18.7. Inguša Aslana Jandieva sme vydali do Ruska napriek tomu, že výbor OSN pre ľudské práva povedal, aby sme ho nevydávali. Naše úrady uprednostňujú rozhodnutie Štrasburgu a na otázky, ako to s ním bude, neodpovedajú.

Na Slovensku bol zrejme desať rokov. Tri roky žil pod falošným menom, sedem rokov pod vlastným, ale vo väznici. Tak dlho bol totiž Aslan Jandiev zadržiavaný vo väzbe. Táto kapitola jeho života je na konci.

Inguša však nečaká život na slobode. Moskva ho považuje za teroristu a krátko po jeho zadržaní požiadala o jeho vydanie. V utorok podvečer preto smeroval do Ruska, čo s odvolaním sa na tlačové oddelenie ruskej Federálnej bezpečnostnej služby potvrdila agentúra TASS.

U nás informáciu, že Jandiev mieri do Ruska, oficiálne nikto nepotvrdil. Mimovládne organizácie, ktoré sa o jeho prípad zaujímajú, aj jeho právny zástupca Lukáš Opett predpokladali, že naše územie opustí 17. júla. Keď ešte v utorok ráno telefonoval do väznice, povedali mu, že jeho klient je ešte tam.

Následne popoludní zverejnila slovenská pobočka Amnesty International informáciu, že v utorok o 18.40 bude Aslan Jandiev deportovaný do Ruskej federácie. V tom čase z Bratislavy odlieta lietadlo do Moskvy. Jeho právny zástupca večer napísal, že na letisku bola policajná eskorta a lietadlo odletelo v plánovanom čase. Všetko teda nasvedčovalo tomu, že slovenské úrady Jandieva vydali do Ruska.

Vydanie do Ruska je utajované. Moskva obviňuje Jandieva z viacerých teroristických útokov. Pochádza zo Severného Osetska na Severnom Kaukaze. V neďalekom Čečensku sa od deväťdesiatych rokov odohrávala ničivá občianska vojna.

V OSN sa ho zastali. Asi neskoro

Inguš sa vydaniu bráni, obáva sa, že ho v ruskom väzení čaká mučenie. Ešte pred útekom na Slovensko ho vypočúvala ruská polícia, po bitke skončil v nemocnici. Vyšetrovatelia ho mučením chceli prinútiť

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Slovensko

Teraz najčítanejšie