Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Babišova success story – a Slovensko

.tomáš Lemešáni .slovensko

Český premiér, po dlhých mesiacoch s dôverou od parlamentu, našinec, ktorý dokázal vonku uspieť. Babiša preto aj na Slovensku mnohí obdivujú. Oligarcha tu však zanechal niekoľko mín, na ktoré našľapuje aj slovenský daňový poplatník.

Babišova success story – a Slovensko Petr David Josek/AP/SITA Napriek stiahnutiu sa Andreja Babiša zo štatutárnych pozícií v Agrofert sa nezmenilo nič a slovenský zákon odhaľuje jeho pokračujúci vplyv na firmu.

andrej Babiš je stíhaný, no súčasne je už premiérom Českej republiky s dôverou od parlamentu. Aký príbeh to je a o čom svedčí?

Ako to v prípade slovenských veľkopodnikateľov často býva, svoj príbeh začal Andrej Babiš písať ešte pred pádom bývalého režimu. Bratislavský rodák sa v rámci štruktúr podniku zahraničného obchodu Petrimex, ktorý mal monopol na obchodovanie s chémiou a poľnohospodárskymi komoditami či technikou, prepracoval k zastupovaniu 15 československých firiem v Afrike. Cestu vo firme mu dláždil jeho otec. Štefan Babiš pracoval pre firmu Československá keramika a stal sa jedným zo zakladateľov zahraničného obchodu na Slovensku. Mama Adriana pracovala vo Výskumnom ústave hydinárskeho priemyslu.

Otec Štefan sa v roku 1969 stal zástupcom Československa pri obchodnej organizácii GATT v Ženeve. Tam Andrej Babiš absolvoval gymnázium College Rousseau. Po návrate vyštudoval Vysokú školu ekonomickú v Bratislave. Dobrý posudok, preukázaná vernosť režimu, keď rodina neemigrovala ani behom pobytu vo Francúzsku a Švajčiarsku, spoločne s vplyvom rodičov ho počiatkom osemdesiatych rokov dostali do podniku zahraničného obchodu Petrimex. Z referentskej pozície postúpil v roku 1985 až na funkciu zástupcu agrochemickej divízie podniku v Maroku. 

„Osobu Andreja Babiša, nového premiéra ČR, prirovnávajú k talianskemu expremiérovi Silviovi Berlusconimu.“

Po návrate sa Andrej Babiš stal riaditeľom obchodnej skupiny s monopolom na dovoz surovín pre výrobu hnojív v Československu. A práve tu sa začala písať najvýraznejšia a najvýznamnejšia časť Babišovho života. Hoci sám nehovorí o ovládnutí firmy ako o plánovanom kroku, podľa obchodných aktivít jeho aj jeho manažérov bolo evidentné, že sa na preberanie jednotlivých častí štátneho podniku Petrimex pripravoval už v roku 1991. 

Babiš dodnes rád opakuje verziu, ako ho zo Slovenska vyhnali privatizéri Vladimíra Mečiara. Možno mu dať za pravdu, avšak treba dodať, že najprv takýmto privatizérom chcel byť on sám. Do boja proti Mečiarovmu okoliu sa pustil až po tom, čo ho vynechali z privatizácie niekoľkých významných podnikov slovenskej chémie. Pomstil sa kruto – ovládol celé rodinné striebro slovenskej agrochémie. 

To najpodstatnejšie sa odohralo v apríli a máji 1995. Dňa 2. mája 1995 zapísal Krajský obchodný súd v Prahe zvýšenie základného imania spoločnosti Agrofert ako českej dcéry Petrimexu z milióna korún na 4 milióny korún. Podkladom na tento zápis v Obchodnom registri sa stala zápisnica mimoriadneho valného zhromaždenia akciovej spoločnosti Agrofert, ktoré sa údajne odohralo 13. 2. 1995 v sídle štátnej akciovej spoločnosti Petrimex.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite