Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Diplomat Rastislav Káčer: Len nestraťme kompas

.matúš Dávid .slovensko

Šou, akú Donald Trump predvádza na twitteri či na oficiálnych stretnutiach, vyvažujú reálne kroky americkej administratívy. No aj keď sme členmi Európskej únie a NATO, hrozí, že upadneme do chaosu. O širšom odkaze samitu NATO sme sa rozprávali s diplomatom Rastislavom Káčerom.

Diplomat Rastislav Káčer: Len nestraťme kompas

prekvapilo vás, akým štýlom v Bruseli komunikoval so spojencami americký prezident?

Nič iné sme ani nemohli očakávať, veď hviezda reality šou sa stala vrchným veliteľom armády. Jeho štýl bol opäť bombastický. V Spojených štátoch však vidíme dvojpólovú komunikáciu. Okrem slov prezidenta na twitteri treba brať do úvahy aj konkrétne kroky americkej administratívy. Nemôžeme teda hodnotiť zahraničnú politiku USA len podľa Donalda Trumpa.

no bol to on, kto si vzal na mušku Nemecko pre jeho energetické väzby na Rusko. Súhlasíte s touto jeho kritikou?

Povedzme, že v niečom mal pravdu. Ale od Donalda Trumpa sú takéto výčitky cynické, veď jeho tím je vyšetrovaný práve pre nadmernú či nekorektnú spoluprácu s Ruskom. Opäť išlo o bombastický štýl jeho komunikácie. Trump je mužom konfliktu. Tvrdil, že USA sú v NATO využívané, akoby ostatní členovia nič neplatili. A to nie je pravda. Spojencom povedal, že nemíňajú dosť peňazí a ukázal prstom na Angelu Merkelovú, nakoniec to však uzavrel slovami, že máme fantastický vzťah. Uplatňuje taktiku cukru a biča, no robí to ako sedemnásťročný chlapec so širokými ramenami.

výhrady proti Nord Streamu 2 však má aj Slovensko.

Áno, preto hovorím, že čosi racionálne v jeho výhradách predsa len bolo. Nejde iba o náš záujem, ale aj o stabilitu Ukrajiny. Náš sused je pod obrovský tlakom Ruska a samit NATO sa podrobne venoval aj ruským nepriateľským aktivitám. Treba však dodať, že nemecká závislosť od ruského plynu nie je taká dramatická, ako to prezentoval Trump.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite