Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Prečo Slovensko smeruje k Rusku?

.dariusz Kalan .slovensko

Slovensko, hrdý člen NATO, ktoré sa označuje za súčasť jadra Európskej únie, síce môže rozprávať o svojej prozápadnej orientácii, no jeho činy skôr naznačujú pozitívne smerovanie k záujmom Ruska.

Prečo Slovensko smeruje k Rusku? MARAT ABULKHATIN/TASS/PROFIMEDIA 13. november 2017 Moskva: Andrej Danko pózuje pri návšteve ruskej Štátnej dumy s jej predsedom Vjačeslavom Volodinom. Danko oficiálne navštívil Moskvu v priebehu ôs mich mesiacov až dvakrát.

na začiatku apríla došlo v novej budove Národného divadla v Bratislave k malému diplomatickému škandálu. Po hosťovskom predstavení divadla z Petrohradu bola zorganizovaná recepcia, na ktorej ruský veľvyslanec predniesol prejav plný entuziazmu o rusko-slovenskom priateľstve. Odpovedal mu Michal Vajdička, známy režisér a umelecký šéf Činohry SND. „A ja by som chcel poďakovať, že tentoraz prišlo od vás len divadlo,“ povedal zjavne zneistenému diplomatovi.  Vajdička tak odkázal na 50. výročie intervencie Sovietskeho zväzu a jeho štyroch satelitov do vtedajšieho Československa. Takéto výstrednosti si môžu dovoliť umelci, nie politici. Práve naopak, v politickej rovine vidno niekoľko signálov o smerovaní Slovenska k Rusku.

proruská SNS

Dôvodom, prečo sa to deje, je podľa mnohých pozorovateľov koaličná Slovenská národná strana (SNS). Andrej Danko, nacionalistický a euroskeptický líder SNS, navštívil Moskvu v posledných ôsmich mesiacoch až dvakrát. 

Ministerstvo obrany, ktoré spadá pod nominanta SNS, posunulo v júni dlho očakávané rozhodnutie nahradiť zostarnuté ruské stíhačky MiG 29 za švédske bojové stroje Gripen alebo americké lietadlá F-16. Rozhodnutie pobúrilo niektorých vysokopostavených činiteľov na ministerstve obrany, ale aj koaličných partnerov. Minister obrany Peter Gajdoš týmto krokom pozastavil dlhoročné rokovania so spoločnosťou Saab, ktorá vyrába stíhačky Gripen a pozval do súťaže ďalších uchádzačov.

SNS pred pár týždňami podľa vládnych, ale aj iných zdrojov taktiež zabránilo, aby sa Slovensko po otrave bývalého ruského špióna Sergeja Skripaľa a jeho dcéry pridalo k ostatným krajinám a vyhostilo ruských diplomatov. Podľa Juraja Krúpu, bývalého úradníka na ministerstve obrany, ktorý momentálne vedie bezpečnostný a obranný program v Slovenskom inštitúte pre bezpečnostnú politiku (SSPI), Danko na zasadnutí vlády koncom marca vyhlásil, že „pokiaľ je on v koalícií, žiadneho Rusa nevykopneme“. Neskôr tento výrok potvrdili aj predstaviteľ ministerstva zahraničných vecí a predstaviteľ európskej diplomatickej služby. Obaja trvali na zachovaní anonymity, pretože ide o interné záležitosti vlády. 

Slovensko nebolo ochotné prejaviť solidaritu voči EÚ ani symbolickým vyhostením jediného ruského diplomata, na rozdiel od iných krajín EÚ, ktoré sa netaja sympatiami voči Moskve, ako napríklad Maďarsko, ktoré sa vyhlo verejnej pozornosti práve tým, že podporilo konsenzus z Bruselu. „Očakávali sme prejav vašej solidarity,“ povedal Andrew Garth, britský veľvyslanec na Slovensku v rozhovore pre Denník N. Ako mi povedal predstaviteľ ministerstva zahraničných vecí: „Danko sa snaží vytvoriť vlastnú, alternatívnu zahraničnú politiku“.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite