Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Trump chce, aby štáty NATO v budúcnosti dávali na obranu až 4 percentá HDP

.redakcia .svet

Výdavky členských štátov NATO na obranu sa budú zvyšovať rýchlejšie, uviedol po mimoriadnom zasadnutí NATO v Bruseli americký prezident Donald Trump.

Trump chce, aby štáty NATO v budúcnosti dávali na obranu až 4 percentá HDP Pablo Martinez Monsivais/AP/SITA Členské štáty prisľúbili zvýšenie výdavkov na obranu na 2 percentá HDP do roku 2024. Trump to ale žiada ihneď.

oddanosť Spojených štátov NATO je naďalej nesmierne veľká. Ja v NATO verím," povedal Trump, pričom dodal, že členské štáty tejto transatlantickej organizácie sa dohodli, že k zvýšeniu výdavkov na obranu o 37 miliárd eur dôjde z ich strany rýchlejšie. 

Napriek tomu, že Trump v minulosti NATO kritizoval, vo štvrtok ho označil za ďalšieho silného spojenca, ktorý je „silnejší ako jednotlivé štáty“. Niekoľkokrát však nezabudol zdôrazniť, že Spojené štáty majú v rámci NATO príliš vysoké výdavky, pričom táto organizácia podľa neho viac prospieva Európe ako Spojeným štátom.

Členské štáty NATO sa v roku 2014 zaviazali, že do roku 2024 budú ich výdavky na obranu dosahovať dve percentá hrubého domáceho produktu. Trump však požaduje, aby sa výdavky členských štátov zvýšili okamžite, a nie až v roku 2025. Podľa Trumpa majú v konečnom dôsledku výdavky na obranu dosiahnuť štyri percentá HDP.  

„Napriek tomu, že Trump v minulosti NATO kritizoval, vo štvrtok ho označil za ďalšieho silného spojenca.“

V súvislosti s americko-iránskymi vzťahmi Trump povedal, že napätie medzi Teheránom a Washingtonom môže v budúcnosti eskalovať, ale Irán nakoniec príde k rokovaciemu stolu a bude sa chcieť dohodnúť.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite