Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Vláda Babiša a Zemana je na svete

.tomáš Němeček .svet .český týždeň Tomáša Němečka

V piatok český premiér Andrej Babiš oznámil zloženie svojej budúcej menšinovej vlády s ČSSD a podporou komunistov a prezidenta Zemana, ktorá má v júli druhýkrát získať dôveru. Je to horšie, než sa zdalo.

Vláda Babiša a Zemana je na svete Natália Ložeková / natalialozekova.sk

až do piatku odvádzal pozornosť trochu absurdný spor o kandidáta sociálnych demokratov na funkciu ministra zahraničia, europoslanca Miroslava Pocheho. Absurdný preto, že Poche nebol doteraz nijako známou ani názorovo vyprofilovanou postavou. Zato vďaka svojmu zákulisnému vplyvu v pražskej organizácii ČSSD prispel k tomu, že vo vnútrostraníckom referende sa nakoniec 58 percent sociálnych demokratov vyslovilo za vstup do koalície s Babišom. Hlavná podpora prišla z regiónov, ktoré mali mať vo vláde svojho ministra (v Prahe, strednom Česku a na Olomoucku schválilo koalíciu 72-76 percent straníkov). Hneď po tom, ako ČSSD dohlasovala a Poche natešene čakal odmenu, prezident Zeman odkázal, že ho „nikdy nevymenuje“. V zjavne skoordinovaných vyhláseniach potopili Pocheho aj komunisti a sám Babiš. „Bude to interpretované ako podraz, ale musel som zasiahnuť,“ napísal na svoj fejsbúk premiér a kandidáta vyzval, aby sa „zachoval štátotvorne a na tej funkcii nelipol.“ Tým prekonal svoje doterajšie rekordy v bezočivosti.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite