Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Ďalší Kaliňákov človek

.matúš Baňovič .slovensko

Novým šéfom polície sa stal Milan Lučanský. Preslávil sa síce zatvorením Mikuláša Černáka, no už na prvej tlačovke musel vysvetľovať svoj byt na Floride a stretnutie s mafiánskym bosom. Môžeme od nového vedenia polície čakať zmeny?

Ďalší Kaliňákov človek DIANA ČERMÁKOVÁ/SITA 30. máj 2018 Bratislava: Ministerka vnútra Denisa Saková na tlačovej besede predstavuje nového policajného prezidenta Milana Lučanského

gábor Grendel z hnutia NOVA komentoval nástup Milana Lučanského do funkcie takto: „Policajným prezidentom bude ľavá ruka Roberta Kaliňáka.“ Lučanský sa s Kaliňákom pozná dlhšie, dokonca by ste ho objavili medzi hosťami na oslave Kaliňákových narodenín. 

Počas druhej vlády Smeru bol Lučanský prvým policajným viceprezidentom a pravdepodobne by na tomto poste zostal aj po voľbách v roku 2016. No keďže voľby stvorili koalíciu Smeru, SNS a Mosta a národniari si nárokovali post prvého viceprezidenta, Lučanskému Kaliňák našiel miesto na čele policajnej inšpekcie.

kaliňák verzus Nitrania

Milan Lučanský ako policajný šéf znamená v prvom rade víťazstvo Roberta Kaliňáka. Podľa nášho zdroja z bezpečnostného prostredia dokonca išiel Kaliňák s nomináciou Milana Lučanského proti záujmom Roberta Fica a najmä proti nitrianskej skupine Bödörovcov. Vlajková loď Bödörovcov je bezpečnostná služba Bonul, ktorá výrazne vyrástla počas vlád Smeru. Švagrom vplyvného podnikateľa Miroslava Bödöra je doterajší policajný prezident Tibor Gašpar. Kaliňák údajne s nomináciou Gašpara v roku 2012 spokojný nikdy nebol. Pôvodne chcel na miesto policajného prezidenta dosadiť Stanislava Jankoviča, no ten sa odpísal po tom, čo vyšlo najavo, že má kontakty na údajného šéfa mafiánskej skupiny Jakšíkovcov. Milan Lučanský, ktorý má ku Kaliňákovým kruhom výrazne bližšie ako Gašpar, v niečom predstavuje zásadnú zmenu v Policajnom zbore. Jeho nominácia totiž znamená, že vnútri polície sa výrazným spôsobom vymenia záujmové skupiny. „Je tam smrteľná nenávisť medzi Nitrou a Lučanského partiou, čiže on sa nebude s nimi párať,” hovorí náš zdroj. Pri Lučanskom je dôležitý ešte jeden faktor. Môže sa oprieť o silnú spojku na Generálnej prokuratúre.

„Očakávať, že sa vyriešia veľké kauzy, v ktorých je namočený vládny Smer, nemožno.“

Lučanský sa s Petrom Šufliarskym, terajším námestníkom Generálnej prokuratúry, zoznámil v tíme, ktorý mal na starosti viacero závažných zločinov. Riešili bytovú mafiu, kauzu kyselinári aj banskobystrického šéfa podsvetia Mikuláša Černáka. Lučanský ako operatívec a Šufliarsky ako prokurátor sa chvália tým, že ho dostali za mreže. Práve od skupiny Mikuláša Černáka sa v minulosti dostalo na verejnosť, že Lučanský vraj zničil dôkazy, ktoré by pomohli objasniť niektoré mafiánske vraždy. „Nie je pravda, že som zničil nejaké dôkazy. Všetky dôkazy sú vo vyšetrovacích spisoch. Jediné, čo som si zobral so sebou, boli moje osobné poznámky,“ povedal Lučanský na tlačovej konferencii pri svojom predstavení.

Lučanský bol spolu s prokurátorom Šufliarskym kritizovaný aj za to, že mal kryť Karola Mella, ktorý ušiel zo Slovenska na Belize. Mello je obvinený zo spáchania dvojnásobnej vraždy v Moste pri Bratislave. Marek Vagovič pre .týždeň v minulosti napísal viacero článkov o tom, ako Šufliarsky políciu včas neupozornil, že Mello bude prepustený z väzby. Pritom o tom mal dopredu vedieť. Mello následne zmizol do zahraničia. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite