Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Korčokova otázka

.peter Zajac .slovensko .komentár týždňa

„Nerozumiem, čo je inšpiratívne na Vladimírovi Putinovi,“ povedal začudovane v sérii Národného konventu o Európskej únii štátny tajomník Ivan Korčok.

Korčokova otázka Natália Ložeková / natalialozekova.sk

korčokov údiv vznikol na základe výsledkov prieskumu Globsec Trends 2018. Podľa neho až 56 percent Slovákov odpovedalo, že svoju krajinu vidia niekde medzi Západom a Východom. Prozápadnú orientáciu preferuje len 21 percent opýtaných. A až 41 percent respondentov súhlasí s politikou ruského prezidenta Vladimíra Putina. Je to nielen najvyššie číslo v celej strednej Európe, ale aj vyššie ako u Emmanuela Macrona, Angely Merkelovej alebo Donalda Trumpa. Najviac Slovákov a Sloveniek dokonca verí aj tomu, že pád Dvojičiek zapríčinila americká vláda a že Rusi nijako neovplyvnili americké ani európske voľby.  

Odpoveď na Korčokovu otázku je jednoduchá, a práve vo svojej priamočiarosti znepokojivá. Žijeme v krajine, v ktorej naše mysle okupovala sovietska propaganda – a teraz na ne rovnako masívne útočí ruská hybridná vojna. Žijeme v krajine, kde politické elity okrem prezidenta Kisku a niekoľkých ďalších výnimiek podrývajú, či priamo podomieľajú naše západné ukotvenie. Žijeme v krajine, kde naše spravodajstvo v TASR, v elektronických médiách verejnej služby a v serióznych printových médiách často neodlišuje fakty od falošných správ. Tie čísla sú teda výsledkom nielen ruskej, ale aj našej mediálnej masáže. 

„Americký expert Brian Whitmore hovorí, že stredná Európa sa v súčasnosti musí menej báť ruských tankov ako ruskej korupcie.“
 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite